23948sdkhjf

Morsø Kommune investerer massivt i klima og energi

Målrettet CO2-reduktion, 8 mio. kr. til energibesparelse og undersøgelse af vedvarende energikilder er blandt initiativerne i kommunens klima- og energipolitik
Står det til politikerne hedder Danmarks næste klimakommune Morsø. Som led i forberedelsen af en ny klima- og energipolitik for kommunen vil Morsø melde sig under fanerne blandt de klimakommuner, som i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening forpligter sig til løbende at nedbringe det kommunale CO2-udslip med 2% årligt.

Det sker blandt andet ved energimærkning af samtlige kommunale ejendomme og ved at gennemføre de energibesparende foranstaltninger, som energimærkningen anviser. Et projekt som kommunalbestyrelsen netop har bevilget 8 mio. kr. til over de næste tre år.

- Her er tale om en rigtig fornuftig investering af skattekroner, siger formanden for Morsø Kommunes teknik- og miljøudvalg., Poul Riis Roesen.

- Beregninger viser, at de 8 mio. kr. vil tjene sig ind på under 10 år i form af reducerede energiudgifter. Samtidig vil energibesparelserne reducere udslippet af CO2 - helt i pagt med vores målsætning om løbende at reducere det kommunale CO2-udslip til atmosfæren. Også inden for kommunens transport- og forsyningsvirksomhed skal der arbejds med at reducere energiforbruget og styrke indsatsen for et bedre klima, siger Poul Roesen.

Varme fra Thy
Ud over at reducere det kommunale energiforbrug vil Morsø Kommune i de kommende år også sætte fokus på at skaffe billigere energi fra vedvarende energikilder. Bl.a. skal det undersøges, om det er muligt at designe et projekt, så varme fra affaldsforbrændingen i Thy kan ledes til forbrugerne på Mors - der jo allerede i dag sender affald til forbrænding i Thisted.

Desuden skal mulighederne for at udnytte geotermisk energi fra undergrunden på Mors undersøges, lige som andre muligheder for udnyttelse af alternativer til de fossile brændstoffer skal bearbejdes. Det gælder f.eks. udnyttelse af spildvarme fra industrien, muligheder for at sammenkoble fjernvarmeforsyningen med varme fra biogas samt potentialet i energi fra vindmøller til opvarmning.

- Vi er i gang med de indledende analyser på en række områder. Morsø Kommune ansøger om at deltage med et designprojekt under Fleks-energi, og senere i forløbet har kommunen i den forbindelse - gennem Fleks-energi - allieret sig med Aalborg Universitet, der vil gennemføre beregninger og modelforsøg. Vi håber at kunne udarbejde et designprojekt for hele varmeforsyningen i løbet af 2010, siger Poul Roesen.

- Der er lagt op til en ambitiøs og forpligtende klima- og energipolitik i Morsø Kommune. Målet er at skaffe morsingboerne billig energi, at gøre øen uafhængig af fossile brændstoffer og takket være investeringer i dette område også skabe grundlag for udvikling og nye arbejdspladser på Mors, siger Poul Roesen.

Kilde: Morsø Kommune

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091