Kun profit kan sikre vedvarende energi
Politikerne sidder med nøglen til de store CO2 gevinster. Grænseregionen indleder stort teknologiprojekt med fokus på vedvarende energi.
- Tyskerne er fem år foran os med etablering af bioanlæg. De har klart bedre betingelser. I Tyskland støttes energi fra biogasanlæg med 1,47 kr. per kWh, mens det i Danmark blot er 74 øre per kWh, som efterfølgende skal deles med fjernvarmeforbrugerne. Bedre betingelser smitter af på interessen for bioanlæg. Samtidig vil øget samarbejde mellem dansk-tyske virksomheder stimulere udviklingen, og vi kan dermed forøge muligheden for at konkurrere på det internationale marked.
Det siger formanden for Sønderjysk Landboforening i Vojens, gårdejer Henrik Frandsen. Han er medlem af styregruppen for det grænseoverskridende teknologi- og energi samarbejde ”Furgy” og medlem af Udviklingsråd Sønderjylland (URS).
Furgy – Future renewable energy – er et treårigt projekt, der støttes med 5,9 mio. kr. fra EU's Interreg-midler. Deltagerne er Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet i Sønderborg, UdviklingsRåd Sønderjylland (URS), Institut für Innovationsmanagement ved Flensborg Universitet og Industrie- und Handelskammer, Flensborg (IHK), der er ledende partner for projektet, samt områdets små og mellemstore virksomheder.
Forstudier har fastslået, at der på begge sider af den dansk-tyske grænse er virksomheder som har spidskompetencer inden for vedvarende energi og som vil være i stand til at indgår i projektforløb med et innovativt indhold.
Målet er at gøre Syddanmark og Slesvig-Holsten til en international teknologiregion inden for vedvarende energi. Fokus er anvendelsen af vind, biomasse, sol og bølgeenergi.
Samtidig med indsatsen for at opnå bedre rammebetingelser, går man i gang med at kortlægge hvilke virksomheder og videninstitutioner, som arbejder med vedvarende energi. Arbejdet skal føre til et katalog over relevante forsknings- og udviklingstemaer, som både små og mellemstore virksomheder kan deltage i.
De virksomheder som arbejder inden for vedvarende energi vil blive samlet i en teknologiklynge, for på den måde at sikre en optimal projektudvikling og formidling af viden. Klyngen vil etablere tætte samarbejdsrelationer til områdets øvrige klynger, som eksempelvis Køleklyngen i Sønderborg, Aluminiumsklyngen i Løgumkloster, Mekatronikklyngen i Sønderborg, Plastcentret i Esbjerg, Off-shore centret i Esbjerg, Center for Produktudvikling i Sønderborg og Center for Softwareinnovation i Sønderborg.
Kilde: Furgy - Future Renewable Energy