23948sdkhjf

Fjernvarmens Udviklingscenter en realitet

Fjernvarmens Udviklingscenter åbner snart. Det står klart efter, at 60 topfolk fra fjernvarmebranchen og uddannelsesverdenen fredag den 25. september tog det endelige skridt og banede vejen for Fjernvarmens Udviklingscenter. Det skete på Fjernvarmens Døgn.
Dermed samles fjernvarmebranchen i Danmark om at sikre forskning, udvikling, test og uddannelse indenfor en sektor, som har flere årtiers historie bag sig og årligt omsætter for over 16 mia. kr.

I praksis blev det epokegørende skridt taget ved at stifte Foreningen Fjernvarmens Udviklingscenter, som er grundlaget for centret.

- Det her er et afgørende skridt for fjernvarmebranchen. Der er et kæmpe potentiale både hvad angår klimamæssige gevinster og hvad angår jobskabelse på længere sigt, siger Anders Hanberg Sørensen, der har været formand for arbejdsgruppen bag Fjernvarmens Udviklingscenter. Han er også rektor for Maskinmesterskolen i Århus, og det bliver netop her, Fjernvarmens Udviklingscenter rent fysisk får hjemme.

Forskning i lagring af solenergi til regnvejrsdage
De 60 deltagere på Fjernvarmens Døgn sendte også et idekatalog med til Fjernvarmens Udviklingscenter. Blandt andet bør der sættes forskningsmæssig og udviklingsmæssig fokus på lagring af energi. Altså det at kunne gemme eksempelvis sol til regnvejrsdage.

Som det samlede energisystem i dag er skruet sammen, så er der ikke nogen egentlig lagerkapacitet noget sted.

Fjernvarmen kan lagre energi og dermed være den kapacitet for det samlede system, som der bliver større og større behov for i og med, at eksempelvis sol og vindenergi kommer til at udgøre en større og større del af det samlede system og især af el-nettet.

Fjernvarme har historisk været en af de afgørende faktorer for den danske energisucces. Danmark har helt unikt formået de seneste årtier at skabe vækst uden samtidig at øge det samlede energiforbrug, hovedsageligt fordi fjernvarmen har gjort det muligt at ”dobbelt udnytte” den samme mængde energi som kraftvarme, som affaldsforbrænding og i form af udnyttelse af spildvarme fra industriproduktion.

Blandt de virksomheder, organisationer og institutioner, som bakker op om projektet er Grundfos, Danfoss, Syddansk Universitet, Logstor, Ingeniørhøjskolen i Århus, Dansk Fjernvarme samt Århus Maskinmesterskole med mange flere.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141