23948sdkhjf

Vindmølleindustrien: Negative elpriser hilses velkomment

På torsdag d. 1. oktober 2009 indfører den nordiske elbørs Nord Pool Spot negative elpriser på spotmarkedet. Negative priser skaber et øget incitament til at justere elproduktionen i forhold til efterspørgslen, så energibalancen mellem produktion og forbrug holdes. Vindmølleindustrien glæder sig over det nye tiltag, da det medvirker til at optimere markedsfunktionen på elmarkedet.
De nye elbørsregler sender producenterne et prissignal, som produktionen kan tilpasses efter og ideelt set, vil negative priser på el derfor sjældent forekomme.

- De negative priser er debatteret meget, men vi mener, at incitamentsstrukturerne generelt set bør indrettes sådan, at der kun produceres elektricitet, når der er en positiv markedsværdi. Det gælder for alle typer af elproducenter – centrale som decentrale værker, vindmøller og andre, siger Jan Hylleberg.

Når andelen af vindkraft i det nordiske elsystem øges, bliver behovet for at sikre at pristillæg til vindmøllestrøm ikke medfører en forvridning af udbuddet af el i elsystemet også større. Incitamentet til vindkraft skal derfor designes, så møllerne producerer elektricitet, når det har en positiv markedsværdi. Nye vindmøller bør således i fremtiden kun modtage pristillæg når elprisen er større end nul. Vindmølleindustrien mener samtidig, at eksisterende mølleejere bør tilbydes mulighed for at overgå til dette system frivilligt.

Negative elpriser er, ifølge Vindmølleindustrien, et blandt flere tiltag, som skal medvirke til at balancere elsystemet og fremme brugen af vedvarende energi. Sammen med Dansk Energi og Danmarks Vindmølleforening har Vindmølleindustrien udarbejdet notatet ’Mere vedvarende energi i biler og boliger’, hvori yderligere fire tiltag anbefales:

Hovedforslaget går ud på at gøre afgifterne på el mere fair, så el i fremtiden erstatter så meget olie, kul og gas som muligt. Lavere energiafgifter for varmepumper i fjernvarmesystemet vil derudover øge muligheden for samspil mellem varmesektoren og elsektoren og medføre, at en større del af varmeproduktionen baseres på vindkraft i stedet for naturgas. Elpatronloven bør gøres permanent, da det vil sikre investeringer i flere elpatroner på fjernvarmeværkerne, hvor de bl.a. medvirker til at en større del af boligopvarminingen sker på basis af vedvarende energi. Som det tredje tiltag bør alle danske elforbrugere have intelligente elmålere før 2015.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141