23948sdkhjf

- De næste skridt bliver svære

Kommunerne i Region Midtjylland er gode til vedvarende energi - men de skal blive endnu bedre, hvis målet skal nås.

Region Midtjylland har sammen med PlanEnergi kortlagt energiforbruget i de midtjyske kommuner siden 2006.

Dengang var andelen af vedvarende energi 23 procent.

Nye tal viser, at andelen her i 2017 er på 36 procent - Den grønne omstilling skrider frem, men der er stadig lidt vej til målet, der er 50 procent i 2025.

 - Udviklingen går den rigtige vej, og følger vi kurven, som den har udviklet sig mellem 2007 og 2015, så når vi 50 pct. vedvarende energi i 2025. Men tallene viser også, at det er vigtigt, at vi nu holder momentum, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland Poul Erik Christensen (R).

Hurtige gevinster – store udfordringer
I de seneste år er det især de hurtige gevinster, der er blevet indfriet – særligt i el- og varmeproduktionen. Og netop derfor opfordrer Poul Erik Christensen til, at man holder tungen lige i munden, da de kommende år byder på udfordringer, hvis målet om 50 procent VE skal nås i 2025.

 - Den store udfordring ligger i transportsektoren, hvor omstillingen er både dyr og besværlig, siger Poul Erik Christensen og fremhæver Letbanen i Aarhus, der netop er baseret på køb af grøn energi, som et godt eksempel på elektrificering af transporten.

Men elektrificering giver netop kun mening, hvis strømmen er grøn. Her er udfordringen, at selv om der stadig sættes vindmøller op, så sker det i dag ikke i samme takt, som de gamle møller tages ned. 

-  Derfor er det helt afgørende, at vi fortsætter det gode samarbejde på tværs i regionen om strategisk energiplanlægning. Nogle kommuner har gode forudsætninger for at opstille vindmøller og udnytte andre lokale energiressourcer, mens andre skal arbejde aktivt for elektrificering og for at spare på energien. Vi er afhængige af hinanden, siger Poul Erik Christensen.

Stor forskel mellem kommunerne
Tallene fra kommunerne dækker over en fordobling af vindkraft i regionen i årene 2010-2015, en 9-dobling af solenergi dog fra et lavt udgangspunkt og tæt ved en fordobling af biogasproduktionen. 

Det skyldes de mange anlægsprojekter som forsyningsselskaber, investorer, kommuner og borgere har gennemført. Samtidigt afslører energiregnskabet dog store forskelle mellem de enkelte kommuner.

Samsø er absolut topscorer, mens Silkeborg og Aarhus ligger lavest på listen med en andel på under 20 pct.

Begge kommuner har dog netop gennemført store projekter, som får betydning i de næste energiregnskaber. For Silkeborgs vedkommende verdens største solvarmeanlæg, der kom i drift i december og i Aarhus omstilling til biomasse på kraftvarmeværkerne i Studstrup og Lisbjerg.

- Alle 19 kommuner i regionen gør en indsats på det her område. Men ting som geografi, historie og politisk ambitionsniveau giver naturligt forskellige forudsætninger for, hvor hurtigt omstillingen sker, slutter Poul Erik Christensen.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095