23948sdkhjf

Et nyt energieventyr begynder!

Mere end et halvt hundrede mennesker mødte op torsdag den 22. oktober 2009 for at markere startskuddet for et nyt energieventyr inden for forskning i energi, miljø og klima. Anledningen var den officielle åbning af Teknologisk Instituts laboratorium og hus for energineutralt byggeri, EnergyFlexHouse, i Taastrup.
EnergyFlexHouse, der består af de to bygninger EnergyFlexFamily og EnergyFlexLab, er nu klar til at blive brugt til beboelse samt forskning, udvikling og demonstration af energieffektive teknologier til bygninger. Med til åbningen var sponsorer, interessenter, medarbejdere fra Instituttet, repræsentanter fra pressen samt den første testfamilie, der flytter ind i det energineutrale hus den 24. oktober 2009.

Som en del af arrangementet fik deltagerne kort historien om tilblivelsen af EnergyFlexHouse, arkitekten Henning Larsen Architects tanker om byggeriet, erfaringerne fra byggeprocessen, de første innovationsforløb, måleprogrammerne og de fremtidige planer for huset både i Danmark og udlandet.

Som en del af det festlige arrangement klippede Katrine, datteren af testfamilien, snoren over foran EnergyFlexFamily’s fordør for at markere færdiggørelsen og ibrugtagningen officielt sammen med Teknologisk Instituts direktør for Energi og Klima Leif Kirk Thøgersen. Herefter fik alle mulighed for at se husene og møde familien, der i de næste tre måneder skal teste de nyeste moderne energirigtige løsninger i den nye bolig og dele deres erfaringer med hele Danmark.

- Byggeriet af EnergyFlexHouse er den største enkeltinvestering, som Teknologisk Institut har gennemført siden etableringen i 1906. Derfor glæder det os, at så mange interessenter har sponseret projektet med materialer og udstyr, ligesom byggeriet næppe var blevet igangsat, hvis ikke Forsknings- og Innovationsstyrelsen havde bevilget en meget stor medfinansiering af de første 10 udviklingsforløb, hvoraf de første allerede er igangsat, understreger Teknologisk Instituts administrerende direktør Søren Stjernqvist.

De første resultater fra EnergyFlexHouse-projektets præsenteres op til klimatopmødet i december 2009. Her skal de bidrage til den internationale markering af dansk miljøvenlig energiteknologi.

- Vi er meget glade og stolte over, at vi i et samarbejde med danske virksomheder nu kan bidrage til at sætte fokus på, hvad et lille land som Danmark kan præstere inden for energieffektivisering og udvikling af nye ideer til reduktion af CO2-uslippet i boliger. Og så vidt vi ved, er vores koncept det første af sin slags i verden. Og derfor forventer vi, at huset og familien får stor opmærksomhed op til klimatopmødet, siger Ole Ravn, der er centerchef for Energieffektivisering og Ventilation på Teknologisk Institut. Han tilføjer, at det bliver spændende at finde ud af, hvordan danskerne kan motiveres til at nedbringe CO2-udslippet i boligen. For det er ét af de centrale spørgsmål, energieksperterne skal finde svar på i forsøget med testfamilien, der kommer til at bo i et energineutralt hus, som over et år producerer al den energi, som beboerne skal bruge for at få hverdagen til at fungere inklusive opladning af familiens elbil.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083