23948sdkhjf

Risø DTU og Roskilde Kommune bliver grønne partnere

Risø og Roskilde Kommune har netop indgået en aftale om et fælles udviklingsprojekt som skal styrke udviklingen af bæredygtige energiteknologier.
Risø skal være centrum for forskning, udvikling og afprøvning af nye, bæredygtige teknologier inden for energi og miljø. Roskilde Kommune ser samtidig et stort potentiale i en kobling mellem Risøs stærke position inden for bæredygtige teknologier og kommunens ambition om et stærkt forsknings- og uddannelsesmiljø i et bæredygtigt samfund.

Det er i realiteten to projekter, der nu integreres i et fælles udviklingsprojekt. Det ene handler om at etablere et såkaldt demonstratorium, det andet om at opbygge en bæredygtig erhvervspark. Parterne vil desuden samarbejde om at finde investorer fra såkaldte cleantech erhverv, der kan se fordelene i at lokalisere sig ved et førende forskningsmiljø på dette område. Cleantech er det internationale navn for miljø- og energiteknologier, der fremmer bæredygtig produktion, erstatter kul og olie og skaber mindre forurening.

Risø har efter fusionen med DTU etableret et tæt samarbejde med Scion DTU, blandt andet gennem Copenhagen Cleantech Cluster. Scion DTU, Danmarks største forskerpark gennem snart 50 år, er ejet af DTU, og har opbygget stor erfaring med at etablere og drive forskerparker. Scion DTU deler visionen og vil være en oplagt samarbejdspartner omkring etablering og drift af erhvervsparken.

Demonstratorium og erhvervspark
Demonstratoriet er tænkt som en central fysisk enhed på eller ved Risø DTU med en række mobile platforme. Her skal virksomheder kunne opsætte, teste og fremvise nye teknologier, i tæt samarbejde med forskningsmiljøer og demonstrationsanlæg. Herved får virksomhederne en direkte fysisk interaktion med forskningsverdenen, og forskerne får mulighed for at undersøge de nye teknologier i anvendelse. Mulighederne er mange, og der vil være fokus på interaktionen mellem flere teknologier i det samlede bæredygtige system. Det kunne fx dreje sig om nye varmepumper, elbiler, energilagre, styrings- og reguleringssystemer, vindmøllekomponenter, bioenergianlæg, solceller og solfangere, brændselsceller og elektrolyseanlæg samt energibesparende teknologier.

Risøparken er kommunens arbejdstitel på en ca. 40 ha stor fremtidig bæredygtig erhvervspark lige ved Risø DTU. Netop den fysiske placering og mulighederne for samarbejde med førende forskningsmiljøer skal gøre den til et attraktivt tilbud til danske såvel som udenlandske energi- og miljøvirksomheder. Det er tanken, at Erhvervsparken skal etableres så bæredygtigt som muligt, med de nyeste løsninger og teknologier til rådighed. Virksomhederne kan med andre ord etablere sig i deres eget element.

- Samarbejdet mellem Roskilde Kommune og Risø DTU passer flot ind i kommunens strategier om at understøtte forskning og uddannelse. Vi har samtidig en opgave i at være med til at fremme et mere bæredygtigt samfund. I Byrådet er vi enige om, at kan vi være med til at fremme udviklingen af nye teknologier inden for miljø og energi, så skal vi gøre det. Og her kan vi oven i købet gøre det i tæt samarbejde med en førende forskningsinstitution, siger borgmester Poul Lindor Nielsen.

Kommunens bidrag er ifølge borgmesteren både den overordnede planlægning af arealerne, den generelle projektudvikling og en aktiv deltagelse i arbejdet med at finde investorer, der vil være med.

Også Risøs direktør Henrik Bindslev har store forventninger til det nye samarbejde.

- Det handler om kritisk masse og samarbejde op gennem udviklings- og værdikæden. Nationallaboratoriet, Demonstratoriet og Erhvervsparken, alle på Risø og inden for bæredygtige teknologier, vil vække international opsigt og tiltrække mange relevante interessenter. Det vil være et stærkt udstillingsvindue til at tiltrække samarbejdspartnere og kunder, siger Henrik Bindslev.

Stærke synergier
- Mellem de tre vil der være oplagte synergier: Udviklingsarbejde i Erhvervsparken vil styrkes af de mange forskere der er på Risø DTU, som omvendt har en lang tradition for nært samarbejde med erhvervslivet for at sikre hurtig og effektiv udnyttelse af ny viden til samfundets gavn. Elementer i Demonstratoriet vil kunne indgå i forsknings- og udviklingsmæssige sammenhænge, fx Risø DTU?s intelligente energiystem, SysLab. Derved demonstreres teknologiens funktion i det fremtidige energisystem, samtidig med at det beriger forskningen. Eksempelvis skal fremtidens varmepumper samtænkes med varmelagre og hovedsageligt køre i de perioder hvor der er overskud af el. Det påvirker økonomi og styringsprincipper, og det vil kunne optimeres og vises her, siger Henrik Bindslev.

Projektidéerne som stadigvæk er relativt nye og for visse deles vedkommende uprøvede, skal efterfølgende også præsenteres for en lang række private virksomheder. Enkelte lokale virksomheder har været involveret i selve brainstormingsfasen, heriblandt Solum Gruppen der arbejder med at omdanne organisk affald til biogas og kompost.

- Roskilde-området står stærkt når det gælder forskning og uddannelse. Der er i øjeblikket et stort potentiale inden for cleantech, og samarbejdet mellem Roskilde Kommune, Risø DTU og private aktører er en oplagt mulighed for at skabe synergier, etablere nye lokale arbejdspladser og tiltrække flere cleantech-virksomheder til Roskilde-området, siger Solum Gruppens projektudviklingschef Martin Wittrup Hansen,

Kilde: Roskilde Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092