23948sdkhjf

Investorer holder fingrene fra energiområdet

Erhvervslivet i ind- og udland er efter finanskrisen igen begyndt at tiltrække investeringer. Men i Danmark halter energiområdet bagefter, hvilket kan skade den danske konkurrenceevne, mener DI Energi.

Når investorer skal poste penge i nye virksomheder eller udvikling af ny teknologi, går de uden om den danske energibranche. Det viser en ny undersøgelse, som Deloitte har foretaget for DI Energi, Ingeniørforeningen og Dansk Energi. Rapporten udkommer 27. april samtidig med DI Energis årsdag.

Undersøgelsen viser, at erhvervslivet generelt er kommet sig efter finanskrisen og i dag oplever et stigende antal investeringer. Men for den danske energibranche er kistebunden stadig synlig, og siden 2007 er investeringerne faldet. For de øvrige brancher er investeringslysten siden et lavpunkt i 2013 steget markant.

Inden for EU halter Danmarks energibranche også bagefter, da antallet af investeringer i EU siden 2013 er begyndt at stige – hvorimod det altså er gået den anden vej i Danmark.

Det sker til trods for, at dansk energiteknologi og services til sammen danner et betydeligt grundlag for vores eksport til udlandet. Siden 2000 er omfanget af eksport af dansk energiteknologi steget fra 20 milliarder kroner til mere end 70 milliarder kroner i 2015.

Læs også: DI efterlyser mere viden om energiens pengemænd

Nej tak fra 40 investorer
En af de danske virksomheder, som forgæves har søgt efter ny investor-støtte, er virksomheden Green Hydrogen. Den jyske virksomhed har siden 2007 arbejdet med at udvikle elektrolyseanlæg, der spalter vand til brint og ilt, som gør det muligt opbevare strøm produceret fra for eksempel vindmøller i brint – som på den måde bliver et energilager.

Adm. direktør Niels-Arne Baden har de seneste år forsøgt at få investorer til at gå ind i projektet, som senere i år kommer på markedet.

- Vi har over det seneste halvandet år været kontakt med omkring 40 investorer, men det er ikke lykkedes at få nogen med ombord, siger Niels-Arne Baden.

Mangler risikovillighed og forståelse
Han mener, at der mangler risikovillighed og indsigt blandt investorerne, når det kommer til energiområdet.

- Der mangler en vilje til at satse på et område, som godt kan være lang tid undervejs, men som har store perspektiver. Udfordringen er også, at det er kompliceret teknologi. I vores tilfælde handler det om samspillet mellem el- og gasnettet, og det ligger ikke lige til højrebenet for investorerne, siger Niels-Arne Baden.

I stedet har Green Hydrogen været forbi den nuværende ejerkreds og investorer og fået ekstra midler til at drive forretningen frem – men desværre i et langsommere tempo end forventet.

- Det har betydet, at vi ikke har sat tempoet op, selvom vi fra vores analyser ved, at vi kan komme på markedet med noget, der rykker. Vi har heldigvis selv kunne finde de ekstra midler, men for andre, der ikke har samme mulighed, kunne det nemt betyde, at projektet måtte lukke, siger Niels-Arne Baden.

Meget alvorlig situation
Rapporten fra Deloitte peger på tre hovedårsager til, at mange investorer holder sig fra energibranchen: Politiske usikkerhed, manglende transparens og manglende forretnings- og investeringsmodeller.

Derudover skyldes de faldende investeringer også, at de offentlige investor-kroner fra Innovationsfonden og EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram) er blevet skåret kraftigt ned de seneste år.

DI Energis branchedirektør, Troels Ranis, er bekymret over den manglende investor-interesse og de beskårede offentlige tilskud.

- Det er en meget alvorlig situation for energibranchen. Hvis ikke vi får ændret på det, kan vi meget hurtigt sætte den danske førerposition inden for udvikling af grøn energiteknologi over styr, som vi har erobret gennem mange års hårdt arbejde. Det vil også gå ud over den danske konkurrenceevne, siger han.

Afgørende med risikovillighed
Troels Ranis peger også på, at de faldende investeringer kommer på et uheldigt tidspunkt.

- Overalt i verden er man i gang med at investere i vedvarende energi og energieffektive løsninger. Derfor er det nu, vi skal i gang med at sælge danske løsninger, siger han og fortsætter:

- Det tager lang tid for energiteknologi at blive klar på markedet. Derfor er det helt afgørende, at der er risikovillig kapital til rådighed for virksomhederne, siger han.

Udfordringerne med den danske forskning- og innovationsindsats og den manglende vækst og venturekapital er temaet på DI Energis årsdag den 27. april 2017. Læs mere her.

Kilde: DI Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157