23948sdkhjf

Placerings-godkendelser og finansiering spænder ben for biogas-projekter

Regeringens ambitiøse plan om 50 biogasanlæg i Danmark i 2020 hænger i en tynd tråd. Det viser sig at være svært at finde investorer til projekterne.
Regeringens mål er at halvdelen af al husdyrgødning fra de danske landbrug i 2020 skal anvendes til produktion af biogas. Hvis dette mål skal realiseres, kræver det etablering af 50 store biogasanlæg på landsplan. Men desværre ser det ud til placeringsgodkendelser og finansiering nu bliver en væsentlig hindring. Det oplyser Jyllandsposten.

- En del projekter er helt opgivet. Andre er stadig på tegnebrættet, men ingen steder er skovlen sat i jorden. Det er vanskeligt at få godkendt placering af de nye anlæg, og lykkes det endelig, er det vanskeligt at skaffe finansiering, fortæller specialkonsulent Torkild Birkmose, Dansk Landbrugsrådgivning, til Jyllandsposten.

Årsagen til, at investorerne holder på pengene er, at økonomien i produktion af biogas ikke hænger sammen. Det skyldes, at den afregningspris, der gives for gassen, er for lav.

Et folketingsflertal har garanteret producenterne af biogas en afregningspris på 76 øre pr. kilowattime. Det er en langt højere pris end markedsprisen på el – men stadig ikke nok.

- Afregningsprisen skal hæves til omkring 1 kr., før anlæggene løber rundt og i bedste fald giver et lille afkast til den investerede kapital. På landsplan er der omkring 20 biogasanlæg på tegnebrættet, men alle projekterne er gået i stå, fordi økonomien i anlæggene er for dårlig, siger Aksel Buchholt, formand i Foreningen af Danske Biogasanlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094