Hver anden underleverandør frygter konkurs
En ny undersøgelse viser, at mange underleverandører presses så hårdt af kunderne, at de frygter for deres eksistens.
- Priserne trykkes bredt i alle brancher, og mange leverandører har reelt ikke noget valg. I modsætning til tidligere, da hovedparten af omkostningerne var lønninger, som man trods alt kunne nedsætte gennem afskedigelser, så er mange underleverandører i dag bundet af store investeringer i teknologi, robotter osv. Og dem kan man ikke slippe af med. En leasing-kontrakt gælder jo uanset om virksomheden tjener noget på det leasede udstyr eller ej, udtaler Knud Hareskov, direktør i Center for Underleverandører, til Børsen.
Priserne presses
Tendensen bekræftes både hos DS Håndværk & Industri og hos Ejerlederne, der begge repræsenterer en mængde små og mellemstore underleverandører.
Hos DS Håndværk & Industri konstaterer chefkonsulent Jani Lykke Methmann en stigning i antallet af konkurser på 100 % fra 2008 til 2009, og denne tendens har ramt underleverandører hårdere end andre dele af branchen.
Hos Ejerlederne har direktør Hans Jørgen Dalum især bidt mærke i, at flere små underleverandører i stigende grad bliver udsat for prispres fra kunderne. Han har ligeledes flere eksempler på, at store virksomheder dikterer nye betalingsbetingelser overfor små leverandører.