23948sdkhjf

Renere forbrænding af biomasse

Tvær-europæisk forskningsprojekt på 20 mio. kr. skal danne basis for renere og mere effektiv anvendelse af biomasse til produktion af elektricitet.
Den 22. februar samles partnerne i et ambitiøst tvær-europæisk samarbejde om renere forbrænding af biomasse til kick-off møde på DTU. DTU Kemiteknik skal lede forskningssamarbejdet, der har til formål at nedbringe udledningerne af skadelige stoffer.

Udnyttelse af biomasse til produktion af energi og varme er – på linje med sol- og vindenergi – et af de vigtigste tiltag til nedbringelse af luftforurening og CO2-udledning.

Biomasse er CO2-neutralt, men stiller en række nye krav til forbrændingsteknologien. I det nye forskningssamarbejde slår fire europæiske forskningsenheder, der hver især er førende på deres felt, nøglekompetencerne sammen for at bane vejen for bedre og renere udnyttelse af biomasse på kraftværker med særligt fokus på:

• Højere energiudnyttelse.
• Begrænsning af udledningen af forurenende stoffer (bl.a. NOx, SO2, HCl, aerosoler m.m.) og drivhusgasser.
• Begrænsning af driftsmæssige problemer (korrosion, slaggedannelse, askeaflejring m.m.).

Forskningen vil bl.a. omfatte udvikling af eksperimentelt baserede modeller for forbrænding og detaljeret karakterisering af forskellige brændselstyper og forbrændingsprocesser. Knowhow og forskningsresultater vil blive delt og drøftet på tværs af forskningsenhederne. Som et af slutprodukterne vil der blive etableret en praktisk anvendelig brændselsdatabase.

Projektet er realiseret med støtte fra det EU-baserede ERA-NET Bioenergy Network. Den danske del af projektet er støttet af Energinet.dk. Ud over CHEC forskningscenteret ved DTU Kemiteknik er projektets partnere det finske Åbo Akademi University (AAU), det norske Norwegian University of Science and Technology (NTNU) samt den østrigske virksomhed BIOENERGY 2020+, der har Graz University of Technology som underleverandør.

På kick-off mødet den 22. februar vil linjerne for det forestående arbejde blive trukket op og afrundes med et møde i styregruppen, der tæller: Institutdirektør professor Kim Dam-Johansen (DTU Kemiteknik), professor Mikko Hupa (AAU), professor Ingwald Obernberger (BIOENERGY 2020+) og Terese Løvås (NTNU).

Projektet har et samlet budget på 2,6 mio. euro over tre år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141