23948sdkhjf

Fejlkonstruktion får havmøllefundamenter til at krakelere

En fejlkonstruktion i havmøllefundamenter får betonforingen til at krakelere. Eksperter arbejder på forskellige løsninger på det omfattende problem.
Det viser sig nu, at stort set alle mono-pile havmøllefundamenter rummer en fejlkonstruktion, hvis konsekvenser man endnu ikke kender. Det skriver Ingeniøren.

Ingen umiddelbar fare på færde
Problemet med fejlkonstruktionen i havmøllefundamenterne blev opdaget i januar på en hollandsk havmøllepark ejet af Shell og Vattenfall. Efterfølgende har Dong sat en undersøgelse i gang af sine 164 havmøller i Danmark og Storbritannien.

- Der var tale om en serie-fejl, man slet ikke har forudset og som kan give enhver ingeniør mareridt. Så vi sendte straks folk ud for at kigge på vore havmølle-fundamenter, siger koncerndirektør Niels Bergh-Hansen fra Dong Energy til Ingeniøren og fortsætter:

- Og vi kunne desværre konstatere, at problemet er reelt – og værre jo ældre møllerne er - men at der ikke er nogen umiddelbar fare på færde.

Det konkrete problem
Problemet med fundamenterne skal findes i den betonforing, der udfylder et 40-90 mm bredt og seks meter dybt mellemrum mellem monopile-fundamentet og det rørformede overgangsstykke til tårnsektionerne.

Ved varierende belastninger på vindmøllen vil vedhæftningen mellem mono-pælen og betonforingen forsvinde. Det betyder, at overgangsstykket begynder at synke, hvorved vægten af møllen kan komme til at hvile på nogle stål-knæ, der udelukkende skal bruges i montagesituationen.

I en undersøgelse udarbejdet af Dong viser det sig, at der på flere af fundamenterne på selskabets møller allerede er kontakt mellem mono-pæl og stålknæ, hvor der egentligt burde være 25 mm luft.

De største forskydninger har Dong fundet på Horns Rev 1, der også er den ældste havmøllepark.

Tre løsninger i spil
Dong Energy er sammen med en række selskaber gået sammen om at finde en eller flere løsninger på problemet. Der er i øjeblikket tre konkrete løsninger i spil, og prisen for en udbedring af skaderne er varierende.

- Vi regner med at have lagt os fast på en fælles løsning i løbet af fire til seks måneder. Og alt efter hvilken løsning, vi vælger, vil udgiften for os variere fra 0 og 100 mio. kr. for samtlige 164 havmøller, siger Niels Bergh-Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125