23948sdkhjf

Kina - en kommende frontløber i det globale cleantech-marked

Kina investerer suverænt flest milliarder i cleantech. Den kinesiske regering har sat ambitiøse mål for vedvarende energi, og hele sektoren er under hastig udvikling.
Klumme af Anders Kjøller, leder af DIs kontor i Shanghai.

I 2009 nåede Kinas samlede investeringer i grøn teknologi 34,6 milliarder USD.

Målt på nyinvesteringer i grøn teknologi placerede Kina sig derfor suverænt på den globale førsteplads med hele 16 milliarder USD ned til nummer 2 på listen USA.

I følge nye tal har Kina opbygget 52,5 GW samlet kapacitet inden for vedvarende energi i 2009 alene.

Kinesisk handlekraft
De massive investeringer afspejler, at Kinas regering har høje ambitioner inden for energi- og miljøområdet, og at den kinesisk regering ikke tøver med at udvise handlekraft her og nu.

En illustration af hvor højt prioriteret vedvarende energi er på den politiske dagsorden i Kina kan der eksempelvis peges på den hastige opbygning af vindenergisektoren siden 2006.

Vindenergi er den største vinder
Kina har verdens største vindressourcer, og den kinesiske handlekraft har nu skabt et boomende marked for vindmølleindustrien.

Størstedelen af Kinas investeringer i vedvarende energi er således rettet mod vindenergisektoren, og disse massive investeringer skaber konkrete resultater.

I 2008 installerede Kina 6300 MW ny vindmøllekapacitet.

Til sammenligning nåede Danmarks samlede vindmølle kapacitet samme år op på 3180 MW.

Kina formåede med andre ord på blot ét år at installere vindmøllekapacitet der svarer til det dobbelte af den samlede kapacitet Danmark har installeret over de sidste 30 år.

Stadig behov for udenlandske kompetencer
Selvom viljen til at investere er til stede, står Kina fortsat med et stort behov for tekniske kompetencer for at kunne fortsætte denne udvikling inden for cleantech.

Kina har endnu ikke opbygget solid erfaring på alle områder, markedet er fortsat umodent og teknologien er i mange tilfælde fortsat ikke på niveau med udenlandske virksomheders.

I de senere år har danske virksomheder inden for vindmølleindustrien etableret sig i Kina i stort antal.

Dansk ekspertise og erfaring gør sig nu gældende på det kinesiske marked for vindteknologi.

Det er kun et spørgsmål om tid før det kinesiske potentiale inden for andre områder af cleantech også vil udvikle sig med samme hastighed.

Tænk Kina ind i din strategi
Skal danske virksomheder også i fremtiden være en del af det globale vinderhold inden for vedvarende energi forudsætter det, at man tager højde for den nuværende udvikling i Kina.

Danske virksomheder bør derfor udforme en strategi ud fra antagelsen om, at fortsat global konkurrenceevne i stigende grad defineres ud fra evnen til også at være konkurrencedygtig på det kinesisk marked.

Mestres denne omstilling vil det kinesiske cleantech marked byde på kolossale markedsmuligheder – ikke blot for vindindustrien, men også andre områder af cleantech markedet.

Kilde: Klumme af Anders Kjøller, leder af DIs kontor i Shanghai.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095