23948sdkhjf

6 procent er forskellen mellem vedvarende energi og fossil fremtid

Klumme: Det er egentlig en liden tue, der får læsset til at vælte. Det er 6 procent.
Klumme af Jørgen G. Jørgensen, direktør Dansk Fjernvarme.

De 6 procent er nemlig den interne beregningsrente i de samfundsøkonomiske beregninger, der skal udarbejdes ved et projektforslag for større projekter indenfor eksempelvis fjernvarme.

Og netop den rente er ofte forskellen mellem vedvarende energi i form af solvarmeanlæg og geotermi, eller fortsatte reparationer af ældre naturgasmotorer, der som bekendt er baseret på fossile brændsler.

Det er jo nemt at gøre noget ved, for rentesatsen skal bare ændres.

Helt, helt andet
Den skal med andre ord tilnærmes den virkelige verden. Sidst der blev rørt ved renten var i 1999, og der er trods alt sket en del de seneste 11 år. En hel del faktisk, eksempelvis er renteniveauet et helt, helt andet nu.

Derfor er 6 procent ikke bare forkert. Det er også netop den lille hindring, der får læsset til at vælte, så et projekt ikke kan realiseres på grund af, at beregningerne viser negativ samfundsøkonomi.

At sådanne langsigtede investeringer skal udvise positiv samfundsøkonomi er afgjort en fornuftig forudsætning, for ellers risikerer vi, at vi får lavet noget, der på ingen måde er hensigtsmæssig, hverken for miljøet, samfundet eller den enkelte boligejers varmeregning.

Men forudsætningerne for, hvornår noget er samfundsøkonomisk en god ide, er nødt til at tilrettes til den virkelighed, der nu engang er.

Selvfølgelig skal forudsætningerne være så sikre, at de kan holde årtier frem i tiden, og ikke være øjebliksbilleder. Men omvendt skal de også være realistiske.

Det er 6 procent ikke.

Det burde nok nærmere være 3-4 procent viser de seneste mange års renteudvikling.

Masser af beskæftigelse
En sådan ændring vil være med til at starte en række investeringer meget hurtigt. Projekterne ligger faktisk på lager i skufferne hos landets fjernvarmeselskaber.

Tilmed er det den slags initiativer, samfundet også skriger på af andre årsager end klimaet. Det vil nemlig medføre masser af beskæftigelse, og det vil være med til at sikre Danmark en endnu bedre forudsætning for at være verdensførende på grøn energi – som kaster eksporteventyr af sig.

Og så vil det gavne folk privatøkonomisk, for de vedvarende energikilder har typisk den gavnlige effekt, at de også er med til at sænke varmepriserne samtidig med, at folk får klimarigtig opvarmning.

Så budskabet er klart: Juster den interne beregningsrente til et realistisk niveau, så går arbejdet i gang aldeles omgående til gavn for miljøet, samfundet, den enkelte boligejer, erhvervslivet og mange flere.

Vi kan selvfølgelig også bare lade stå til og se mulighederne forpasse op i den blå luft sammen med røgen fra de fossile brændsler.

Kilde: Dansk Fjernvarme, direktør Jørgen G. Jørgensen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11