9 mio. til at gøre energislugere grønnere
Højteknologifonden har tildelt 9 mio. kr. til udviklingen af en energibesparende hybridteknologi, der kan reducere elforbrget i partikelacceleratorer med 75% eller mere.
Storforbrugere af elektrisk energi
Partikelacceleratorer accelererer atomare partikler til hastigheder, der nærmer sig lysets hastighed. Acceleratorerne anvendes blandt andet til forskning, til produktion af computer-chips, til miljøcertificering og til en ny form for kræftbehandling. Fælles for alle partikelacceleratorer er, at de er storforbrugere af elektrisk energi, ofte i 10 MW klassen eller højere.
- Fremtidens acceleratorbyggere vil blive mødt med krav om en kraftig reduktion af energiforbruget, både for at skåne miljøet og for at reducere driftsomkostningerne, siger dr. scient. Søren Pape Møller, direktør ved synkrotronfaciliteten ISA ved Aarhus Universitet.
Målet med Green Magnets
Nogle af de mest energikrævende dele i acceleratorerne er de magnetsystemer, som bruges til at styre og kontrollere partiklerne, og som er baseret på klassisk elektromagnetisme. Målet med Green Magnets-projektet er at udvikle en energibesparende hybridteknologi, så elforbruget reduceres med 75% eller mere. Teknologien baseres på en kombination af et permanent magnetisk og et elektromagnetisk system.
- Med Green Magnets-teknologien ønsker vi at sætte nye standarder for energiforbruget i partikelacceleratorer, og vi forventer dermed at styrke vores position i markedet, siger Bjarne Roger Nielsen, administrerende direktør for Danfysik A/S, som er en førende leverandør af partikelacceleratorsystemer.
- Vores andel i projektet vedrører formning og samling af de nye kraftige magnetmaterialer, og vi forventer igennem projektet at få tilgang til et for os helt nyt marked, siger udviklingschef Peter Kjeldsteen, Sintex A/S, som blandt andet leverer effektive magnetløsninger til pumpeindustrien.
Om projektet
Projektet, som har to partnere fra dansk industri og tre partnere fra forskningssektoren, ventes at løbe over tre år. Det har et budget på 18 mio. kr. og støttes af Højteknologifonden med 9 mio. kr.