23948sdkhjf

Varmepumper vinder frem

Varmepumpen er blevet mere udbredt i de danske boliger - mens solcellerne har sværere vilkår.

For mens salget af varmepumper stiger, er antallet af mindre solcelleanlæg nærmest gået i stå, viser nye tal fra Dansk Byggeri.

I dag opvarmer næsten 122.000 danskere boligen med en varmepumpe og i takt med at olie- og naturgasfyr skal udfases, vil der komme flere varmepumper.

- Det at skifte olie- eller naturgasfyr er noget, man som boligejer typisk står overfor én gang i løbet af 15-20 år, og derfor bliver Danmark heller ikke fyldt med boliger opvarmet af varmepumper i løbet af få år. Men der er sket en markant stigning i løbet af de senere år, så flere og flere boligejere har taget dem til sig, siger Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Ændrede vilkår
Det er især de ustabile støttevilkår til solcelleanlæg, der har været med til at skabe en stigning i salget af varmepumper, viser analysen.

- I 2012 blev den såkaldte nettobaserede årsafregning afskaffet for nye anlæg, så det ikke længere er muligt at opgøre sit elforbrug en gang om året over for elselskabet og dermed gemme ubrugt solcellestrøm og gratis bruge den i perioder uden sol, forklarer Camilla Damsø Pedersen

- Vi så en kraftig stigning i antallet af danskere, der investerede i et mindre solcelleanlæg i efteråret 2012, men da afregningsvilkårene med kort varsel blev ændret, skabte det så stor en usikkerhed blandt boligejerne, at mange sidenhen har droppet at købe et anlæg. Solcelleordningerne er et dermed godt eksempel på, at hvis der laves mange pludselige ændringer i støttevilkår, der fremmer vedvarende energikilder, så kan det være med til at bremse udviklingen, siger hun.

Farvel til kul og koks
Selv om salget af solceller er stagneret, så går det samlet set frem udskiftningen fra sort til grøn energi.

I dag dækker vedvarende energikilder som eksempelvis biomasse og vindkraft 31 procent af Danmark samlede energiforbrug. Især er brugen af kul og koks faldet.

- Det er rigtig positivt, og det viser også, at Danmark er godt begyndt på vej mod målet om, at vi i 2050 skal kunne klare os udelukkende med vedvarende energi. Men godt begyndt er kun halvt fuldendt, og hvis vi skal lære noget af erfaringerne med solcelleordningen, så er det, at den grønne omstilling ikke kan drives alene af idealisme om en grønnere verden, siger Camilla Damsø Pedersen.

Hun mener derfor det er vigtigt, at skabe de rette betingelser for boligejerne i form af gunstige støtteordninger og gennemskuelige regler og gerne kombineret med nye grønne forretningsmodeller. Ellers risikerer man, at varmepumper lider samme skæbne som solceller.

Med mere sol
Det er muligt at kombinere flere vedvarende energianlæg. For eksempel kan et solcelleanlæg medvirke til at producere strøm, som varmepumpen bruger til at levere opvarmning.

Selv om salget af varmepumper er gået frem, så havde Niels Sveigaard, adm. direktør i solcellevirksomheden Sveigaard Herning, troet at det ville gå hurtigere med at få teknologien udbredt.

- Vi kan ikke mærke øget efterspørgsel - hverken på varmepumper eller solceller. Der bliver i Danmark talt meget om grøn omstilling, men i praksis sker der ikke så meget. Derfor er vi i virksomheden lige nu ved at se mod lande med mere sol - for eksempel Afrika, siger han.

Undersøgelsen
Udbygningen med vedvarende energi skal ske både lokalt og centralt.

En You-Gov-undersøgelse udført for Dansk Byggeri viser, at godt en tredjedel af de private boligejere finder det attraktivt at investere i et vedvarende energianlæg.

22 procent af boligejerne har allerede et vedvarende energianlæg tilknyttet boligen.
Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077