23948sdkhjf

Fjernkøling kan ikke finansieres

– til skade for klimaet inde og ude. Klumme af Mogens H. Nielsen, Dansk Fjernvarme.
Klumme af Mogens H. Nielsen, teknisk konsulent Dansk Fjernvarme .

Fjernkøling er en enkel teknologi. Via køligt vand skaber det behagelige temperaturer indendørs i en tid, hvor glasfacader og lysindfald gør det utroligt varmt på grund af solens stråler.

Men her hjemme er det særdeles vanskeligt at få finansieret fjernkøling. Kun i København er der et anlæg af betydning, tilmed et anlæg der ser særdeles lovende ud.

For fjernvarme-/fjernkølingsbranchen er det noget rigtig skidt, altså at der ikke kan findes finansiering indenfor de givne rammer. Vi fik en lov om kommunal fjernkøling, men da finansiering af fjernkøling skal ske i konkurrence med alle andre mere synlige aktiviteter, så er resultatet, at der ikke sker noget. Det er ærgerligt, for det ville kunne skabe en helt ny niche i branchen.

En niche som formentlig stille og roligt ville vise sig bæredygtig i den globale konkurrence, fordi vi herhjemme i forvejen er internationalt førende indenfor fjernvarme. Fjernvarme og fjernkøling har rigtig, rigtig mange ligheder og fællespunkter.

Vi må altså sætte ind for at sikre, at fjernkøling får den plads, der skal til, om end det samme gælder for fjernkøling, som for fjernvarme: Når først rørene er lagt, så eksisterer de ikke i bybilledet længere og er dermed vanskelige at få folk til at have fokus på. Det man ikke kan se, har man ikke ondt af, siger man. Og nej, heller ikke fjernkøling gør ondt.

Desværre betyder det jo, at udviklingen sker for langsomt.

Internationalt orienterede burde dog kunne se potentialet i fjernkøling, for rundt i verden er der lande og byer, som har et større behov for køling, end for opvarmning. Flere af disse byer og lande ligger tilmed på steder, hvor adgangen til havvand er lige ved hånden.

Derfor ville det for alle parter være smartere, om man disse steder valgte at fokusere på miljø og klima og fravælge el-drevet aircondition til fordel for fjernkøling. Det ville give enorme ressourcebesparelser og gavne gevaldigt i CO2-regnskabet.

Tilmed ville det også nogle steder kunne give pladsbesparelser, som eksempelvis set i København, hvor det Berlingske Hus, ved at lade airconditionanlægget gå på pension, har fået plads til en kantine, hvor der tidligere var store snurrende anlæg.

Prøv engang at tænke på de udfordringer, som lande som Kina og Indien står foran. Lande, hvor netop fjernvarme og fjernkøling er det bedste bud på svaret for at skabe et mere energieffektivt samfund. Det er lande med kæmpe potentialer.

Derfor er det så vigtig for danske virksomheder, at vi har skabt en fast base at arbejde ud fra. Men det er også vigtigt for Danmark, at vi fastholder fokus på energieffektivitet og bruger de muligheder for vedvarende energi-løsninger, vi har.

Så budskabet er ganske klart; virksomheder kom i gang – og politikere, vi skal have skabt grundlaget og rammebetingelserne for fjernkøling her hjemme. Det gavner såvel ude- som indeklimaet.

Kilde: Dansk Fjernvarme, Teknisk Konsulent Mogens H. Nielsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094