23948sdkhjf

Dansk klimaprojekt erstatter kul med naturgas i Rusland

Et dansk projekt på et fjernøstligt kraftvarmeværk er blandt 15 godkendte klimaprojekter inden for rammerne af Kyoto-protokollen i Rusland.
Projektet er et af de såkaldte JI-projekter (Joint Implementation under Kyoto Protokollen), der gør det muligt at bruge CO2 kreditter fra klimaprojekter i udlandet som supplement til hjemlige reduktioner, oplyser Energistyrelsen på sin hjemmeside.

Danmark har allerede iværksat en række bæredygtige klimaprojekter i andre østeuropæiske lande og har igennem en årrække forberedt projekter med fokus på energieffektivisering og omlægning til renere energiformer i Rusland.

Russiske myndigheder åbner op
Rusland er absolut et af de lande, hvor der er stort potentiale for gennemførelse af sådanne projekter, men indtil nu har der manglet en vigtig forudsætning, nemlig de russiske myndigheders projektgodkendelser. Den forudsætning er imidlertid opfyldt nu, hvor resultatet af den første ansøgningsrunde ligger fast. Og den nyhed vækker naturligvis glæde hos klima- og energiminister Lykke Friis:

- Det er utrolig positivt at der nu kommer skub i godkendelserne af JI-projekter i Rusland, hvor potentialet og behovet for energieffektive og klimavenlige investeringer er betydeligt. Det var en sag, jeg også bragte op over for min kollega i forbindelse med det russiske præsidentbesøg i april i år.

Brændselsskifte-forslag gennem nåleøjet
Hele 39 projektforslag var på listen over projekter, der ansøgte i første russiske godkendelsesrunde, men blot 15 heraf opnåede at komme på listen over godkendte projekter.

Heriblandt det danske brændselsskifteprojekt i byen Amursk i det fjernøstlige Rusland, hvor det stærkt forurenende kulfyring erstattes af naturgas, og dermed en mere effektiv brændselsudnyttelse.

Brændselsskiftet og energieffektiviseringen vil tilsammen give en årlig reduktion på ca. 270.000 ton CO2, og vil derudover sikre at den betydelige forurening med NOx, SO2 og flyveaske reduceres markant. Danmark er ligeledes med i et energiprojekt under Verdensbanken, som også opnåede godkendelse i første runde.

Tegn på godt samarbejde
- Glæden over de russiske nyheder bliver naturligvis ikke mindre af at Amursk projektet er blandt de godkendte, og jeg ser det helt klart også som en anerkendelse af det gode samarbejde, der er etableret mellem Danmark og Rusland på energiområdet, siger Lykke Friis.

Den danske stat og det lokale energiselskab skrev kontrakt på projektet allerede i juni 2005, men det er først nu hvor den russiske godkendelse foreligger, at projektet formelt kan gennemføres som et JI-projekt med deraf følgende udstedelse af CO2-kreditter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078