23948sdkhjf

Forsinkede biogasprojekter påvirker omsætningen hos Xergi

Første halvår af 2010 hos Xergi er præget af forsinket ordreindgang på biogasprojekter i Frankrig og Storbritannien.
Leverandør af nøglefærdige biogas- og kraftvarmeanlæg Xergi har i første halvår af 2010 oplevet betydelige forsinkelser, hvilket afspejles i omsætningen.

Den økonomiske udvikling
Xergi realiserede i 1. halvår 2010 en omsætning på 34,6 mio. kr., svarende til et fald på 17,1 mio. kr. fra 51,7 mio. kr. i 1. halvår 2009. Tilbagegangen skyldes primært forsinket ordreindgang på biogasprojekter i Frankrig og Storbritannien.

Resultat af primær drift (EBIT) blev i 1. halvår 2010 et underskud på 5,3 mio. kr. mod et underskud på 5,0 mio. kr. i 1. halvår 2009. Dermed blev resultat før skat et under‐skud på 5,6 mio. kr. mod et underskud på 4,8 mio. kr. i 1. halvår 2009.

Den netto rentebærende gæld udgjorde 12,9 mio. kr. ved udgangen af 1. halvår 2009, mens den ved udgangen af 1. halvår 2010 var ændret til et netto indestående på 3,6 mio. kr. Den netto rentebærende gæld er påvirket positivt som følge af en kapitaltilførsel i 1. kvartal 2010 på i alt 20 mio. kr. Kapitalindskuddet er foretaget af de to aktionærer i ligeligt forhold, og ejerforholdet er dermed uændret.

Forretningsudvikling i halvåret
I 1. halvår 2010 modtog Xergi ordre på opførelse af et større biogasanlæg til den britiske forsyningsvirksomhed Scottish & Southern Energy. Anlægget skal levere grøn strøm af organisk affald, der i dag bliver deponeret på losseplads. I tillæg til en god driftsøkonomi medfører projektet en række miljømæssige og samfundsøkonomiske fordele, hvor en reduktion i udledning af drivhusgasser er den væsentligste.

I overensstemmelse med den polske regerings udmeldte mål for biogas har Xergi opnået de første ordrer på design af komplette biogasanlæg. Betinget af myndighedsbehandling m.v. vil aftalerne om design medføre endelige ordrer på biogasanlæg på et senere tidspunkt.

Som led i Xergis licensstrategi er der i 1. halvår 2010 indgået en licensaftale med den tyrkiske leverandør af energiløsninger, GEO. Xergi skal i denne forretningsrelation levere design, nøglekomponenter og assistance ved opstart af større biogasanlæg i Tyrkiet.

Forventninger til fremtiden
Der er fortsat en betydelig usikkerhed om markedsvilkårene for biogasprojekter i en række lande. Det medfører naturligt en stor opmærksomhed på alle omkostninger, men virksomheden lægger vægt på at opretholde et vist niveau af markedsbearbejdning og produktudvikling, uanset om afsætningsmulighederne på kort sigt ikke helt lever op til forventningerne.

Xergi forventer i 2. halvår af 2010 at færdiggøre forhandlinger af ordrer på biogasprojekter i UK og Frankrig. Tidspunktet for projekternes endelige realisering vil afhænge af myndighedsbehandling samt finansieringstilsagn.

Xergi bogfører omsætning i takt med projekternes færdiggørelsesgrad, og forsinket ordreindgang betyder, at en del af omsætningen og dækningsbidraget skubbes til den efterfølgende regnskabsperiode.

Afhængig af tidspunkt for endelig ubetinget ordre på de budgetterede projekter forventer Xergi at realisere en omsætning i 2010 på op imod 150 mio. kr. med et EBIT, der forbedres fra det negative resultat i 2009 til et niveau tættere på nul.

Om Xergi
Xergi har mere end 15 års historik inden for området og har siden 2004 været fifty/fifty ejet af Schouw & Co. og Dalgasgroup (Hedeselskabet). Xergi indregnes som en prorata konsolideret virksomhed med 50% i Schouw & Co. koncernens regnskab.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094