23948sdkhjf

Verdens største rørlægningsfartøj klar til Nord Stream

Allseas’ Solitaire, verdens største rørlægningsfartøj, har forladt Rotterdam efter at være blevet klargjort til at lægge et af afsnittene af Nord Streams naturgasrørledning i den Finske Bugt.
Verdens største rørlægningsfartøj Solitaire skal lægge Nord Streams 342,5 km lange rørafsnit i Østersøen nær russisk farvand.

Rørlægningsfartøjets dynamiske positioneringssystem gør det i stand til at udføre præcise manøvrer uden brug af ankre. På den måde sikre yderligere sikkerhed i lægningen af det kilometer lange rørafsnit i den tæt trafikerede del af Østersøen fra kilometer point (KP) 7.5 i russisk farvand til KP 350 i den finske Eksklusive Økonomiske Zone (EEZ).

Opjusteret og tilpasset Nord Stream
Inden rejsen til Østersøen kunne begynde, blev Solitaire i Rotterdam justeret, så fartøjet kunne leve op til Nord Streams krav. Hvert eneste udstyrsdel er blevet gennemtestet i havnen og vil blive testet operationelt på havet i Østersøen før fartøjet starter med rørlægningen.

For at opnå den nøjagtige position er Solitaire udstyret med ti skibsskruer med en samlet fremdriftskraft på 50.000 kW. Det er disse skruer, der automatisk fastholder rørlægningsfartøjet i dens position. Skruerne er styret af et computersystem, der konstant beregner fartøjets aktuelle position i forhold til den ønskede position (i dette tilfælde den fastlagte rørlægningsrute). Skulle der opstå nogen form for afvigelse, vil skruerne med det samme drive fartøjet tilbage til den ønskede position, så det altid opererer langs den godkendte rute. Positioneringssystemet gør det muligt for Solitaire at arbejde sikkert selv under ugunstige vejrforhold, hvilket er ideelt til rørlægningsoperationer i den Finske Bugt, som er et af de mest trafikerede områder af Østersøen.

De sektioner i russisk og finsk farvand, som støder op til de 342,5 kilometer rørledning som Soliatire lægger, bliver bygget af Saipems rørlægningsfartøj Castoro Sei, inklusiv sektionen ved den russiske ilandføring. Et tredje rørlægningsfartøj, Saipems fladbundede Castoro Dieci, har ansvaret for at lægge rørledningen på lavt vand ved den tyske ilandføring.

Tests sikrer de høje standarder
En række tests på havet vil sikre, at Nord Streams høje standarder for HSE (health, safety, og environmental) bliver opfyldt fra første dag. De forskellige tests bliver brugt til at finjustere udstyret og træne mandskabet i de opgave-specifikke procedurer om bord på fartøjet. Testene på havet foregår med deltagelse af uafhængige inspektører fra certificerings-instituttet DNV (Det Norske Veritas) for at sikre, at projektets høje kvalitetskrav bliver opfyldt

Facts om Solitaire
Med en længde på 300 meter (udlægningsarm ikke medregnet) og en bredde på 40,6 meter har Solitaire, som ejes af schweizisk-baserede Allseas Group, en længde der svarer til tre fodboldbaner, og er udstyret og bemandet til at udlægge rørledning 24 timer i døgnet 7 dage om ugen.

Fartøjet har en bemanding på 420 personer og er udstyret med arbejdsstationer i flere niveauer for at kunne modtage og opbevare de 12 meter lange og 23 tons tunge rør, svejse dem sammen, teste svejsningerne, føje rørene til rørledningen og lægge den på havbunden langs den godkendte rute med en fart af cirka 2,5 kilometer om dagen.

Når den er færdiggjort i 2012, vil Nord Stream rørledningen være 1.224 kilometer lang, bestå af 202.000 beton-coatede stålrør og vil transportere 55 milliarder kubikmeter gas om året til Europa.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093