23948sdkhjf

Solvarme og biogas skal gøre Horsens til klima-duks

Udvikling af solvarmeanlægget i Brædstrup, et nyt biogasanlæg og fremtidens etagebyggeri er spydspidserne, når Horsens Kommune fremover skal nedbringe kommunens CO2-udslip.
Når Horsens Kommune den 24. august skriver under på en klimaaftale med DN, er det samtidig startskuddet for en større klimaindsats. Omtanke for klimaet skal lægges ind i kommunens vækststrategi, og det vil formanden for Kommunernes Landsforening og borgmester i Horsens Kommune, Jan Trøjborg, arbejde for:

- Vi har længe arbejdet med og gennemført reduktioner af kommunens udledning af CO2. Så det er på tide, at vi også brander Horsens som klimakommune og gør noget ekstra for at fortælle borgerne om vores klimapolitik, siger Jan Trøjborg.

Han tilføjer, at Horsens kommune er en vækstkommune, og at det naturligt giver kommunen en særlig udfordring, når der skal ske reduktioner i CO2-udledningen.

- Vi har valgt den strategi, at kreativitet og nytænkning skal bane vejen for at skabe de ændringer, der muliggør at væksten fortsat er i top samtidig med, at vi reducerer CO2-udledningen, siger borgmesteren.

Mere grøn energi
Horsens Kommune har mange planer for en mere klimavenlig kommune. Et nyt biogasanlæg, der kan omdanne gylle til fjernvarme, skal forsyne hele Gedved og Hansted-Egebjerg. Gevinsterne er ikke kun til gavn for klimaet og miljøet, men også for landmændene, der kan erstatte kunstgødning med afgasset gylle, og deres naboer, der slipper for gyllestanken.

Derudover deltager Horsens Kommune i et fælles projekt med blandt andet Energistyrelsen, Region Midtjylland og Hedensted Kommune om elbiler: Prøv1elbil. Her skal 100 midtjyske familier for første gang i Danmark teste og vurdere, om elbilerne kan erstatte benzinbilen:

- Det er meget interessant, at Horsens Kommune er en del af Danmarks første demonstrationsprojekt, hvor borgere tester elbiler. Det er både progressivt og vigtigt, at Horsens Kommune inddrager borgere i konkrete klimatiltag, der viser hvordan alle kan være med og gøre en forskel, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.

Fremtidens bolig
Et andet spændende projekt er et forsøgsbyggeri, som Andelsboligforeningen Beringsgården står bag. Projektet er Horsens bud på fremtidens etagebyggeri, hvor bæredygtighed og socialt fællesskab går hånd i hånd. Her har boligforeningen tænkt nyt og udviklet en ”solvæg”, som kan medvirke til at forsyne beboerne med vedvarende energi.

- Samtidig er det målet at beboerne nemt og overskueligt kan følge med i deres eget - og naboens - energiforbrug for ad den vej at skabe engagement og energi-bevidsthed, siger Jan Trøjborg.

Forbillede for andre kommuner
Præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, byder Horsens Kommune velkommen på klimakommuneholdet:

- Det er glædeligt, at Jan Trøjborg - formand for Kommunernes Landsforening og borgmester for Horsens Kommune - nu er med på klimaholdet, der med hele 67 kommuner tegner to tredjedele af landets kommuner. Det er et stærkt og positivt signal kommunerne tilsammen sender regeringen, afslutter præsident for DN, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094