23948sdkhjf

Fjernvarmen installerer elpatroner som aldrig før

Elpatronerne bliver sat op i massevis netop nu. Der vil være mere end 20 anlæg med en samlet effekt på over 200 MW på landets fjernvarmeværker inden årets udløb.
Nu er det virkelighed. Den ustyrlige strøm fra vindmøller kan gemmes til der er brug for den. Ved hjælp af kæmpe dyppekogere, de såkaldte elpatroner, kan fjernvarmen gemme vindmøllestrømmen til dage uden vind, skriver Dansk Fjernvarme.

Elpatroner den største succes-faktor
Elpatronerne bliver sat op i massevis netop nu. Forventeligt vil der være installeret mere end 20 anlæg med en samlet effekt på over 200 MW, inden årets udløb. Det svarer til, at man kan gemme strømmen fra eksempelvis Horns Rev 1 i stedet for at eksportere den billigt til udlandet, når der er overskudsproduktion.

Elpatronerne er dermed den for tiden formentlig største succesfaktor i arbejdet med at skabe et integreret energisystem, hvor vindmøllestrøm kommer til at erstatte fossile brændsler som naturgas og kul. Dermed har Danmark taget et kæmpe skridt i retning mod et mere klimavenligt og mindre CO2-belastende energisystem.

- Ved at bruge elpatroner på fjernvarmeværker gemmer vi overskuds-vindmøllestrøm til når der er behov, i stedet for at eksportere det til udlandet til meget lave priser, siger teknisk konsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Elpatroner varmer fjernvarmevandet op
Elpatroner virker populært sagt som kæmpe dyppekogere, der kan varme fjernvarmevand op. Dette sker helt automatisk, når der er overskudsproduktion af vindmøllestrøm, fordi det i praksis er, når der er for meget el i forhold til forbruget, at elpatronerne bliver tændt.

Det regulerer sig selv, fordi man på baggrund af priser på el ved, hvornår elpatronerne skal tændes. Når elpatronerne bliver tændt, så bliver fjernvarmeværkernes egne el-producerende anlæg slukket – fordi det ikke økonomisk hænger sammen at køre med dem på grund af lave elpriser. Når motorerne slukkes, bruges der heller ingen fossile brændsler som eksempelvis naturgas.

- Derfor er det her en rigtig god måde at integrere hele energisystemet på og få det optimale ud af ressourcerne ved at lave vind til varme i stedet for at lade vindmølle-el gå mere eller mindre til spilde, da det ikke kan gemmes på andre måder, siger John Tang.

Samlet effekt på 200 MW inden årets udgang
Han er meget overrasket over, hvor hurtigt fjernvarmen har formået at skabe resultatet. Inden årets udgang forventer Dansk Fjernvarme, at der opbygget en kapacitet på cirka 20 anlæg. De vil have en samlet effekt på omkring 200 MW, som for alvor kan skabe resultater til gavn for klimaet, da de kan gemme vindmøllestrøm svarende til en af de største havmølleparker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.174