23948sdkhjf

Dongs træpille-beslutning vækker politisk vrede

Dongs beslutning om at importere biomasse til sine kraftværker fra USA møder nu stor politisk vrede. Det vil kvæle dansk salg af halm, lyder det.
Den danske halm i Dongs kraftværker kan gå hen og blive en saga blot, hvis energiselskabet gør alvor af beslutningen om at importere amerikanske træpiller til kraftværker herhjemme, skriver Berlingske Business.

Det vil kvæle det danske salg af halm og forhindre et marked for bioethanol i at opstå, siger Morten Messerschmidt og har på baggrund af udmeldingen fra Dong bedt både energiministeren og finansministeren gøre noget ved sagen. Han bakkes op af Britta Schall Holberg fra Venstre.

Træpiller ud fra et miljøhensyn
Fra 2012 vil Dong aftage 25 procent mindre halm fra de danske marker og i stedet anvende træpiller. Dong oplyser, at anvendelsen af træpiller udelukkende sker ud fra miljømæssige hensyn.

Træpillerne fra Nordamerika og Østeuropa kan nemlig erstatte kullet, som i dag supplerer halmafbrændingen i de danske værker, og dermed vil den samlede danske CO2-udledning reduceres væsentligt.

- Valget af en øget mængde biomasse i form af træpiller på et eller to af vores værker giver os med ét slag mulighed for at bidrage markant til Danmarks klimaambitioner. Det er ikke, fordi vi ikke ønsker en halmindustri i Danmark. Vi vil gerne bruge halm også fremover, ikke mindst i produktionen af bioethanol, siger Thomas Dalsgaard, vice-direktør i Dong.

Negative følgevirkninger
Morten Messerschmidt mener, at Dongs beslutning har en række negative følgevirkninger, til trods for at den i sidste ende vil være medvirkende til at sænke den danske CO2-udledning.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at en statsejet virksomhed tænker så kortsigtet. Det er helt grotesk, at vi nu skal til at importere biomasse, når vi har store ressourcer af halm på de danske markeder. Halm der kunne skabe indtjening og arbejdspladser i yderområderne, men som nu har udsigt til at rådne op. Dong burde fortsætte med kul- og halmafbrændingen fem-seks år endnu, indtil teknikken til at lave bioethanol af halm er så veludviklet, at der opstår en ny efterspørgsel på halm, siger Morten Messerschmidt.

Dong afviser beskyldninger
Dong afviser beskyldningerne om, at brugen af træpiller kun vil få en negativ effekt for den danske beskæftigelse.

- Vi er en virksomhed og er derfor forpligtede til at sikre vores aktionærer det bedst mulige afkast. Men vi har da også et stort ønske om at skabe arbejdspladser. Og arbejdspladser skaber det, når vi ombygger vores værker til brug af træpiller. Så der er ikke tale om en entydig udvikling, hvor en mindre brug af halm på værkerne kun koster arbejdspladser. Vi skaber også nye arbejdspladser ved at omstille til brug af træpiller, siger Thomas Dalsgaard.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12