23948sdkhjf

Løkke sætter pejlemærker for regeringens energi-arbejde

Udover krise, velfærd og belastede boligområder var der energi på programmet, da Statsministeren i dag holdt sin åbningstale i Folketinget. Han løftede sløret for en ny energipolitik.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne i dag fra talerstolen i Folketinget understrege at også på energiområdet kræver den nye virkelighed en ny politik .

- Jeg vil allerede nu sætte pejlemærker for regeringens arbejde: Det er regeringens mål, at Danmark i 2050 er uafhængig af olie, gas og kul. Vi skal udbygge den vedvarende energi markant. Vi skal bruge mere vind, mere biomasse og flere elbiler, sagde han, ganske i tråd med de konklusioner Klimakommissionen kom med i sidste uge i rapporten "Grøn Energi - vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler".

Samtidig lagde han op til helt nye takter for en dansk energipolitik.

Energipolitiken anno 2010
- Regeringen vil bruge de kommende måneder på at konkretisere, hvordan vi når målet. Vores tilgang vil være præget af et højt ambitionsniveau, når vi udstikker kursen, og en god portion snusfornuft, når vi tilrettelægger indsatsen, sagde Lars Løkke og fortsatte:

- Vi vil ikke fremlægge en plan, som ned til sidste komma fastlægger indsatsen frem til 2050. Hvem kunne i 1970 forudse, at internet og mobiltelefoner ville revolutionere vores kommunikation? Når vi fastlægger de kommende års energipolitik, er vi nødt til at tage højde for, at vi ikke kender fremtidens teknologi.

- Vi kan ikke spå om, hvilket energisystem der præcist ender med at blive det optimale om 40 år. På transportområdet er vi afhængige af den internationale teknologiudvikling. Og på andre områder kan nye teknologier vise sig at blive attraktive – f.eks. muligheden for at fjerne CO2 fra kul.

- Derfor skal vi være fleksible. Vi vil forbeholde os retten til at blive klogere. Både i forhold til valg af teknologier og i forhold til samfundsøkonomien.

- Vi vil nu nærlæse Klimakommissionens anbefalinger og komme med vores udspil. Og jeg vil sige allerede nu: Det interessante er ikke, hvordan vi kommer af med den sidste dråbe olie, den sidste bunke kul eller den sidste kubikmeter naturgas op til 2050. Det interessante er, hvordan vi i de kommende år bliver endnu mere energieffektive. Og får endnu mere vedvarende energi. Det er dén udfordring, regeringen vil fokusere på.

Tre overordnede pejlemærker
Lars Løkke Rasmussen valgte i åbningstalen også at udstikke tre klare pejlemærker, der skal fastholde fokus i regeringens fortsatte energiarbejde.
  • For det første skal vi vælge løsninger, hvor vi får mest for pengene.
  • For det andet må vi ikke sætte vores konkurrenceevne og beskæftigelse over styr.
  • For det tredje kan vi ikke udskrive en regning til nye initiativer uden at have finansieringen på plads. Kort sagt: Den nye tids princip om sunde offentlige finanser gælder også på energiområdet.

Læs Klimakommissionens anbefalinger her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094