23948sdkhjf

"Name and shame" - Britiske virksomheders energiforbrug offentliggøres

Klumme: Energieffektivitet er blevet et varmt emne i Storbritannien. Med nye politiske tiltag ønsker den britiske regering, at mindske det samlede energiforbrug og accelerere investeringerne i energieffektive løsninger.
Klumme af Rasmus Leth Traberg, Eksportrådet, London.

Seneste tiltag er Carbon Reduction Commitment Energy Efficiency Scheme (CRC). Under CRC-ordningen skal alle virksomheder, organisationer og kommuner, der har et årligt energiforbrug på over 6000 megawatt-timer, (hvilket i Storbritannien svarer til en elektricitetsregning på omkring £500.000) indberette deres energiforbrug.

Derefter vil den britiske miljøstyrelse, Environment Agency senere på året offentliggøre de registreredes energiforbrug og man vil således kunne sammenligne virksomhedernes performance.

Hvert år vil CRC kræve, at de registrerede virksomheder indberetter og betaler for deres CO2-udledning. Indtjeningen fra betalingerne vil herefter gå tilbage, i form af en bonus, til de virksomheder, som har formået at reducere deres udslip mest muligt, sammenlignet med de øvrige virksomheder, som deltager i ordningen. CRC skal fungere som en drivkraft for at få flere virksomheder til at øge energieffektiviteten og investere heri. Man kan forvente, at et lavt energiforbrug i stigende grad bliver et konkurrenceparameter for de registrerede virksomheder.
For virksomheder, der undlader at registrerede, er der ikke blot udsigt til store bøder, men også store omkostninger for virksomhedernes omdømme. Bøderne til virksomheder, der ikke er registrerede, er £5000 plus £500 pr arbejdsdag indtil de bliver registreret.

Biomasse og vind for fuld kraft
CRC-ordningen er blot ét af en række tiltag, som Storbritannien har opsat for at nå EU 2020 målsætningerne om 15 % vedvarende energi. To områder der især er i fokus er biomasse (især biogas) og offshore vind.

I den nye britiske koalitionsregerings aftalegrundlag nævnes én specifik teknologi som fokus: biogas. Det forventes at der over der frem til slutningen af 2012 vil blive investeret mellem £600 og £800 millioner i nye anlæg. Senest har dansk Xergi indgået en aftale med energiselskabet Scottish and Southern Energy om et to megawatt anlæg til 8 millioner Euro.

Offshore vind er et andet marked i kraftig udvikling. Det britiske offshore marked er blevet et af de mest interessante i verden og med over 1.3GW installeret og 1.5GW under opførelse er der allerede stor aktivitet. Der er i øjeblikket over 15GW i planlægningssystemet hos Crown Estate, og herudover er i der nye zoner fra den seneste licensrunde – Round 3 – 32GW ekstra kapacitet i sigte.

Til trods for nedskæringer i de offentlige budgetter, har Storbritannien fastsat en langsigtet strategi for at udvikle udnyttelsen af vedvarende energi og den nye koalitionsregering har proklameret før, under og efter valgkampen at den vil være ”the greenest ever”. Dette har givet fornyet optimismen og øgede investeringer i markedet, hvilket giver gode markedsmuligheder for danske eksportvirksomheder.

Kilde: Eksportrådet, London.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079