23948sdkhjf

Ny glas-ovn giver endnu mere varme i Fensmark

En glasovns-udvidelse til 156 millioner kroner hos glasproducenten Ardagh betyder, at Fensmark Fjernvarme nu kan få dækket endnu mere af sit varmebehov med overskudsvarmen fra glasproduktionen.

Faktisk har Fensmark Fjernvarme allerede fået leveret 13.000-14.000 MWh varme pr. år siden 2014 fra Ardagh, der producerer glasflasker 24 timer i døgnet 365 dage om året. 

Med ovnudvidelsen øges dels kapaciteten på glasproduktionen, dels den mængde af varme, der i fremtiden er sendes til Fensmark.

Potentialet vurderes i dag at være 20‐25.000 MWh/år. 

Udvider forsyningen
I Fensmark er målet, at fjernvarmen dækker 90 procent af byens forbrug i 2035. Derfor er samarbejdet med Ardagh en stærk forudsætning for at nå målet.

Fensmark Fjernvarme står for at udvide forsyningen med 25 procent over de næste fem år. Og med samarbejdet med Ardagh forventer de ikke, at det bliver svært.

- Den varme, vi får fra Ardagh, ligger under prisen på den varme, vi selv producerer i dag. Vi kan altså både betale vores investeringer tilbage, opnå væsentlige CO2-besparelser og give kunderne favorable varmepriser, fortæller Mads Elming, formand for Fensmark Fjernvarme.

Overskudsvarme er god forretning
Ardagh hører til blandt landets største energiforbrugere.

Faktisk anvendes der cirka 21,2 mio. kubikmeter naturgas om året til at drive de store ovne, mens produktionen anvender 52 mio. kWh el. Det svarer til et gennemsnits-forbrug af el i 10.500 hjem og varme i 13.200 hjem.

Derfor har de fra statens side en række grønne krav til produktionen. Men hos Ardagh er overskudsvarmen mere end en grøn sag, den er en direkte konkurrenceparameter.

- Vores kunder stiller grønne krav til os som underleverandør, så derfor er vores indsats vigtig. Samtidig udgør energiforbruget cirka 15 procent af vores omkostninger. Når vi sparer på energien og sælger overskudsvarme, påvirker det vores bundlinie, fortæller Lasse Petterson, teknisk chef hos Ardagh.  

Om projeket og Gate 21

Projektet i Fensmark er en case i Gate 21-projektet Grøn Kollektiv Varme, der blandt andet arbejder på at udbrede udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmerørene i Greater Copenhagen.

Gate 21 støtter fjernvarmeselskaber og kommuners omstilling til vedvarende energi og fremmer grønne løsninger i den kollektive varmeforsyning.

- Vi arbejder for, at Grøn Kollektiv Varmes erfaringer og resultater kan inspirere flere til at udnytte overskudsvarmen. Samtidig udfordrer vi sammen med Dansk Fjernvarme de rammebetingelser mange oplever som en stopklods i dag, så det i fremtiden bliver mere smidigt at udnytte lokal overskudsvarme, siger Mads Nerup Nielsen, projektleder hos Gate 21.

Projektet bidrager med analyser af overskudsvarme, varmekortlægning og lokal- og samfundsøkonomiske vurderinger, som munder ud i konkrete beslutningsgrundlag.

Projektet er finansieret af Region Sjælland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109