23948sdkhjf

- Markedet for solceller er tæt på smadret

Politikerne bør sikre bedre rammevilkår, ellers går det ud over eksporten, mener organisationer.

Flere brancheforeninger efterlyser nu en politisk håndsrækning til en trængt solcellebranche.

Branchen er lige nu i knæ, fordi store dele af hjemmemarkedet er gået i stå som følge af lange sagsbehandlingstider, komplicerede regler og konstante ændringer i afregningsmåder.

Når energiforligskredsen til efteråret skal samles for at forhandle en ny aftale på plads, så lyder opfordringen derfor at man tænker solenergi ind som et vigtigt supplement til vind, mener Dansk Byggeri.

- De mange ændringer i reglerne har betydet, at tilliden til branchen og markedets appetit på at investere i solceller er blevet svækket. Når betingelserne er usikre, trækker det gulvtæppet væk under markedet. Det er helt grotesk, siger Michael. H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Smadret marked
Dansk Byggeri har i forbindelse med de kommende energiforhandlinger lavet en 8-punktsplan med de vigtigste fokusområder. Planen bliver præsenteret for energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) onsdag i sidste uge. Et af punkterne handler om, at der bør skabes solide rammebetingelser for solenergi.

- Markedet er tæt på smadret, og konsekvensen er, at de markedsledende aktører mister tag i hjemmemarkedet, hvor de ellers kunne afsætte og teste nye produkter. Dermed går vi også glip af eksportmuligheder, siger Michael H. Nielsen.

Sidder på hænderne
Også Dansk Solcelleforening efterlyser stabile og enkle rammevilkår for solcellebranchen.

- Vi håber energiforliget vil indeholde et ambitiøst mål for, hvor meget energi vi skal have fra sol, vind, biomasse, bølger og andre teknologier. Her mener vi, sol bør udgøre en andel på 20-30 procent frem mod 2030. Derudover bør politikerne arbejde for at reglerne på området bliver forenklet, siger foreningens formand Flemming Kristensen.

Han mener solcellevirksomheden Gaia Solar A/S, der er under rekonstruktion, er et dystert billede på, hvor svært det er at klare sig i branchen lige nu.

- Virksomheden har længe været en af frontløberne, men når markedet ikke er der længere, så går det tilbage. I verden omkring os rykker solenergi, men i Danmark sidder vi på hænderne. Hvis vi ikke snart rykker, så vil udenlandske virksomheder løbe med ordrerne.

Regeringen meldte kort før sommerferien ud, at man i 2018 og 2019 vil afprøve en markedsbaseret udbudsmodel, hvor sol og vind dyster om at levere mest grøn strøm for sammenlagt 1,3 mia. kroner svarende til 200 megawatt.

Sagen kort
Efter flere år med ustabile rammevilkår har partner i solcellevirksomheden Viasol A/S, Christoffer Ovesen, skrevet et brev til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). I brevet opfordrer han ministeren til at overveje at benytte den øremærkede finansiering til en ny solcellepulje til mindre anlæg. Desuden beder han ministeren redegøre for, hvad status er for de uudnyttede midler, som er afsat til 20 MW solcellepuljer i perioden 2013-2017.

Viasol-partneren frygter blandt andet, at de dårlige rammevilkår for solcellebranchen nu vil få den konsekvens, at Danmark mister værdifuld viden indenfor området.

Flere brancheforeninger og virksomheder har siden bakket op om den kritik, som Viasol rejser i brevet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125