23948sdkhjf

Energiminister: Jeg har stor tiltro til solcellebranchen

Lars Chr. Lilleholt (V) er overbevist om, at med næste års teknologineutrale udbud vil solenergi komme til at spille en stor rolle i energisystemet

Fremtiden ser lys ud for solcellebranchen.

Det er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) slet ikke i tvivl om.

Flere solcellevirksomheder har ellers de seneste uger råbt vagt i gevær - branchen bløder efter en periode med skiftende rammevilkår og en alt for stort fokus på vindenergi.

- Jeg har stor tiltro til den danske solcellebranche og jeg er spændt på, hvad branchen kan levere, når vi i 2018 og 2019 satser på teknologineutrale udbud og udbyder for mere end en mia. kroner, siger ministeren i et interview med Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Der tror jeg på, at sol vil komme i spil igen, tilføjer Lars Chr. Lilleholt.

Kort før sommeren meldte Lars Chr. Lilleholt ud, at regeringen nu vil indføre teknologineutralitet i et nyt udbudssystem, hvor de grønne energier skal konkurrere mod hinanden på markedsvilkår om at levere så meget grøn energi til danskerne som muligt til den laveste pris.

Konkurrencedygtig branche
Den udmelding blev modtaget med glæde i solcellebranchen, som dog også frygter, at det alene bliver de store udenlandske selskaber, der vinder udbuddene.

- Nu ved jeg jo af gode grunde ikke, hvem der vinder. Men jeg er sikker på, at den danske solcellebranche kan gøre sig konkurrencedygtige. Og jeg vil også gerne opfordre virksomhederne til at spidse pennen og deltage i udbuddene. Gør de det, er jeg overbevist om, at de vil komme til at spille en stor rolle i fremtidens energisystem, siger Lars Chr. Lilleholt.

Virksomheder bløder
Noget af det, solcellebranchen også savner, er nogle stabile rammebetingelser og klare nettoafregningsregler. Det er ministeren villig til at se på, siger han.

- Jeg er indstillet på, at se på, hvordan vi kan gøre afregningen mere simpel og dermed give branchen nogle bedre rammevilkår. Men fremtiden bliver udbud, hvor vi skal se, hvad vi kan få for de samme penge. Min ambition er, at der kommer konkurrence mellem de forskellige teknologier, og det er jeg overbevist om, at der gør med de her udbud, siger han.

Gør det indtryk på dig, at flere solcellevirksomheder melder, at de bløder og at markedet er gået helt i stå?

- Jeg bliver altid ked af det, når danske virksomheder bløder. Vores opgave som politikere er, at skabe nogle rammer og muligheder for virksomhederne. Det har vi gjort med beslutningen om, at i 2050 skal vi være fri af fossile brændsler. Der ser jeg gerne, at sol kommer til at spille en stor rolle, siger Lars Chr. Lilleholt.

Mere markedsorienteret
Har I som politikere satset for entydigt på vindenergi?

- Jeg er som minister sat til at føre energipolitik, og lige nu ønsker vi et system med mere konkurrence. I mange år har man arbejdet med at planlægge, hvordan de forskellige teknologier skulle komplimentere hinanden, men nu skal vi have et mere markedsorienteret system med mere konkurrence. De erfaringer vi drager af forsøget med teknologineutrale udbud i 2018 og 2019, vil vi bruge på at se på, hvordan man fremover skal tilrettelægge energisystemet, siger ministeren.

Sagen kort
Efter flere år med ustabile rammevilkår har partner i solcellevirksomheden Viasol A/S, Christoffer Ovesen, skrevet et brev til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). I brevet opfordrer han ministeren til at overveje at benytte den øremærkede finansiering til en ny solcellepulje til mindre anlæg. Desuden beder han ministeren redegøre for, hvad status er for de uudnyttede midler, som er afsat til 20 MW solcellepuljer i perioden 2013-2017.

Viasol-partneren frygter blandt andet, at de dårlige rammevilkår for solcellebranchen nu vil få den konsekvens, at Danmark mister værdifuld viden indenfor området.

Flere brancheforeninger og virksomheder har siden bakket op om den kritik, som Viasol rejser i brevet.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095