23948sdkhjf

Bioenergi-ekspert får belgisk forskerpris

Et dansk forskningsprojekt, som kan effektivisere bioraffinaderiers omdannelse af landbrugsafgrøder til brændstof, bliver nu belønnet med en belgisk forskerpris.
Modtageren er lektor Jens Bo Holm-Nielsen, leder af Aalborg Universitets Center for Bioenergi i Esbjerg.

Jens Bo Holm-Nielsen får Massart Prisen 2010 af det Belgiske Selskab for Kemometri.

Avancerede databehandlingsmetoder
Kemometri er en forholdsvis ny disciplin, hvor kemi-forskerne anvender avancerede databehandlingsmetoder i deres jagt på relevant viden i laboratorierne. Det har Jens Bo Holm-Nielsen selv gjort flittig brug af i forbindelse med sin ph.d.-afhandling, hvor han dokumenterer et stort potentiale i at integrere avancerede analyse-teknologier i fremtidens bioraffinaderier.

Analyseværktøjerne forbedrer overvågningen af processen, og dermed er det også muligt at komme med mere nøjagtige forudsigelser om energi-produktionens omfang, så den kan indrettes efter behovet. Online-analyserne kan blandt andet være med til at sikre et konstant niveau af særlige fedtsyrer, som er en nødvendighed for en stabil biogas-produktion.

For Jens Bo Holm-Nielsen er en udvikling i den retning helt afgørende, hvis biomasse skal spille den ønskede rolle i fremtidens mere bæredygtige energiforsyning.

30 procent af det totale energibehov
- I 2050 kan energi fra biomasse måske opfylde 30 procent eller mere af det totale energibehov i verden, men det kræver en optimal udnyttelse. De avancerede analyse-teknologier kan være med til at bringe os tættere på målet, hvis de bliver integrerede i fremtidens bioraffinaderi-koncepter, forklarer Jens Bo Holm-Nielsen.

D.L. Massart prisen blev indstiftet i 2006 til minde om den anerkendte belgiske professor af samme navn, som frem til sin død i 2005 selv var pionér på det kemometriske område. Det er tredje gang, prisen på 2.500 euro uddeles, og som tidligere sker det efter en forudgående jury-bedømmelse af indsendte ph.d.-afhandlinger fra hele verden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093