23948sdkhjf

Velbesøgt workshop om fremtidens elnet på Aalborg Universitet

Smarte elnet kan give energibesparelser og reduktion af omkostninger og forurening
Det var hovedbudskabet på en workshop om perspektiver og udfordringer ved udvikling af smarte elnet, de såkaldte smart grids. Workshoppen, der blev afholdt mandag d. 25. oktober 2010, var arrangeret af Aalborg universitet og den danske ingeniøssammenslutning, IEEE.

Formålet med workshoppen var at belyse hvilke visioner og teknologier der er for at udvikle et smartere elnet, som kan erstatte det eksisterende.

Behov for bedre sammenspil mellem energikilder og distributionsnet
- Set i internationalt perspektiv har vi allerede i dag en enestående udbredelse af vedvarende energiproduktion i Danmark. Men med en officiel ambition om, at Danmark skal være fri for fossile brændsler i 2050, bliver der brug for nye kontrolredskaber, en ny systemarkitektur og nye markedskoncepter. Det er ekstra interessant i Nordjylland, fordi Aalborg Universitet og nordjysk erhvervsliv har stærke kompetencer inden for både kommunikationsteknologi og energiområdet, forklarede Frede Blaabjerg, professor ved Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.

Ved at overvåge elforbruget og tilpasse det til efterspørgslen vil det være muligt at reducere både omkostninger og forurening, alt sammen uden at det går ud over forsyningssikkerheden. Det skal gøres ved at kombinere viden og ideer fra it-området med energi-nettet, så der tilføjes et ekstra lag af information ved distributionen af strøm.

Eksisterende teknologi bør danne grundlaget for intelligente elnet
Udviklingen af smarte elnet behøver dog ikke at være ensbetydende med udvikling af nye teknologier. Mange af de teknologier der eksisterer og anvendes i dag kan sandsynligvis indgå

- Der er ingen grund til at begynde helt fra scratch og opfinde nyt og lave nye standarder, hver gang der kommer en ny idé. I stedet bør vi se på eksisterende teknologier, som kan formes til at løse de behov, vi har med smart grids. Men der bliver brug for innovation inden for de trådløse teknologier, fordi et intelligent elnet vil stille helt nye krav til skalerbarhed og pålidelighed, vurderede lektor ved Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, Petar Popovski.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157