23948sdkhjf

Twinrør fra Logstor blev Fjernvarmens grønne produkt 2010

Ved fjernnvarmebranchens årlige landsmøde, hvor fjernvarme og grøn energi var årets tema, valgte værkerne Logstors nye twinrør med diffusionsspærre som Fjernvarmens Grønne Produkt 2010
Næsten en fjerdedel af det danske energiforbrug går til opvarmning, og seks ud af ti boliger er tilsluttet den miljøvenlige fjernvarme. Så fjernvarmebranchen kan sætte et mærkbart grønt fingeraftryk i det danske klimaregnskab, og det ansvar var netop på dagsordenen ved årets landsmøde. Det skete under overskriften Fjernvarme og grøn energi.

Derfor bad arrangørerne også de deltagende værker om at kåre Fjernvarmens Grønne Produkt. Hvilket produkt eller hvilken serviceydelse har i særlig grad formået at gøre fjernvarmen grønnere i 2010?, lød spørgsmålet. I konkurrence med 13 andre kandidater blev Logstors nye twinrør med diffusionsspærre valgt.

Innovativt fjernvarmerør sparer 50 % af varmetabet
Logstors twinrør kan spare ikke mindre end halvdelen af det varmetab, et almindeligt isoleret rør ellers har i transporten af varmt vand mellem varmeværk og forbruger. Sammenligner man med rør af ældre dato, er besparelsen endnu større.

Besparelsen kommer ved at kombinere to energibesparende teknologier i ét rør: I stedet for at lægge frem- og returløbet adskilt side om side samler twinrøret begge rør i én kappe. Hermed er rørene omgivet af en større mængde isoleringsskum. Dermed reduceres varmetabet med de første 30 procent.

Diffusionsspærre bevarer isoleringsevnen
Også PUR-isoleringen mellem medie- og kapperør har Logstor forbedret, endda på to punkter. I et almindeligt præisoleret rør diffunderer isoleringsgasserne i skummet langsomt ud gennem kapperøret, mens luftarter udefra trænger ind. I løbet af rørets levetid forringer det isoleringsevnen, så lambdaværdien efterhånden stiger. Men det har Logstor sat en stopper for ved at tilføje et lag alufolie, der virker som diffusionsspærre. Isoleringsskummet bevarer dermed de gode egenskaber i hele rørets levetid.

Dertil kommer, at PUR-isoleringen nu bliver lagt rundt om medierøret i en kontinuerlig produktionsproces, der giver en både finere og mere jævn struktur i skummet – og derfor en endnu bedre isoleringsevne. Den gennemsnitlige lambdaværdi er 0,023 W/mK, eller populært sagt Lambda 23.

Twinrøret med diffusionsspærre er særlig velegnet til de mindre dimensioner - distributionsledninger og husinstallationer - hvor det relative varmetab er højere end ved de store transmissionsledninger.

Globale muligheder
I Danmark har vi omkring 30.000 km fjernvarmerør under fødderne, så alene her er perspektiverne i Fjernvarmens Grønne Produkt ganske omfattende. Men for Logstor stopper klimaindsatsen ikke ved den danske grænse.

Ved fusionen mellem Løgstør Rør og Alstom i 2005 opstod Logstor som verdens førende producent af præisolerede fjernvarmerør. Denne position blev yderligere styrket ved opkøb af konkurrenten StarPipe i Fredericia i 2009. I dag er Logstor repræsenteret på de fleste kontinenter, så virksomheden har et enestående afsæt for at bidrage til mindre energispild – og mindre CO2-udledninger – i en global skala.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078