23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Kommuner og regioner skal ind i kampen

Staten skal spare på varmen, men der stilles ingen krav til kommuner og regioner om at gøre det samme.

Der bliver sparet på varmen. Lyset slukkes, når det er fyraften, og bygningerne energirenoveres. Ministerierne er generelt godt med, når det kommer til at opfylde krav om en reduktion i energiforbruget i 2020, viser nye tal fra Energistyrelsen.

De sidste ti år er energiforbruget i statens bygninger faldet med cirka 9,5 procent - Målet er en reduktion på mindst 14 procent inden 2020.

- Langt de fleste ministerier yder en god indsats for at spare på energien. De fokuserer både på energirigtig adfærd og mere energieffektive bygninger. Det er glædeligt at se, især fordi det kan være en udfordring for ministerierne at opgøre data og forankre en indsats, når der ofte foretages omorganiseringer og store ændringer i ressortområder, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Mangler krav til regioner og kommuner
Staten, regionerne og kommunerne ejer seks procent af alle bygninger i Danmark. Heraf er det kommunerne og regionerne, der ejer langt størstedelen, nemlig 87 procent.

- Derfor er det også helt uforståeligt, at der kun er sat mål for, hvor meget staten skal skære ned på energiforbruget. Der burde også stilles krav til regionerne og kommunerne. Særligt fordi langt størstedelen af deres bygninger er bygget før 1980, altså før, der blev indført energikrav, siger Camilla Damsø Pedersen.

I 2005 blev der indgået en aftale med regionerne om energieffektivisering, og i 2007 blev der indgået en aftale med kommunerne. Disse aftaler blev ikke fornyet og udløb for flere år siden.

Kommuner og regioner skal ind i kampen
Danmark har sat sig et mål om, at landet skal være uden fossile brændstoffer inden år 2050.

- Hvis det skal nås, må kommunerne og regionerne også melde sig ind i kampen. De råder trods alt over et bygningsareal på omkring 145 millioner kvadratmeter, hvoraf en stor del er af ældre dato. Der er derfor mulighed for med ret enkle tiltag at reducere energiforbruget. Efterisolering af lofter og hulmursisolering er blot to eksempler på effektive og billige tiltag, siger Camilla Damsø Pedersen og fortsætter:

- Mange kommuner gør heldigvis allerede meget. Men det vil være en fremtidssikring af bygningerne, hvis kommunerne og regionerne indgår en aftale om energieffektivisering med energiministeren. Her skal være klare mål for, hvor meget de skal skære ned på energiforbruget, siger Camilla Damsø Pedersen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078