23948sdkhjf

Nord Stream 2 fanger Danmark mellem udenrigspolitik og miljø

Hvis Danmark siger nej til en russisk gasledning, kan det ramme miljøet og skibenes sikkerhed.

Den russiske gasledning Nord Stream 2 kan tvinge Danmark ud i et dilemma mellem udenrigspolitiske interesser og hensyn til miljøet.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Et bredt flertal i Folketinget støtter en lov, der vil gøre det muligt for udenrigsministeren at blokere gasledningen, hvis han skønner, at politiske grunde taler imod den.

I den aktuelle sag er der politisk modvilje mod at hjælpe Rusland til at styrke sit greb yderligere om Europas energiinfrastruktur.

Men hvis Danmark går den vej, kan selskabet som modtræk vælge en anden linjeføring nord om Bornholm. Det kan bringe rørledningen helt ud af dansk farvand, og dermed uden dansk mulighed for at blokere projektet.

Det vil imidlertid øge risikoen for miljøet. Det fremgår af et notat fra Energistyrelsen fra 2009, der beskriver undersøgelserne i forbindelse med den første Nord Stream-gasledning, der blev etableret i 00'erne.

- Både de svenske og de danske søfartsmyndigheder var betænkelige ved en linjeføring så tæt på den befærdede skibsrute mellem Bornholm og Sverige, skrev styrelsen dengang.

- Den ruteføring ville desuden medføre en del havbundsintervention og ville komme i nærheden af Natura 2000-områder (særligt udpegede naturbeskyttelsesområder, red.).

Når de oplysninger på ny er relevante, skyldes det, at det Kreml-kontrollerede selskab for få uger siden begyndte at undersøge en ny linjeføring.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094