23948sdkhjf

SafeBess gør udrulningen af stationære batterianlæg sikker

Stationære batterier koblet på elnettet som strømlagre for vedvarende energi ventes at stå foran stor udbygning, men nye brugere af batterianlæg kan have svært ved at navigere i landskabet af batterianlæg.

Både når det handler om at vælge et passende batterianlæg men også i forhold til sikker drift og vedligehold.

Store forventninger
De stationære batterisystemer – de såkaldte BESS systemer - forventes at blive udrullet i takt med, at batteripriserne falder.

Teknologisk Institut sætter nu fokus på sikkerhed, energieffektivitet, standardisering, styring og uddannelse for at bidrage til en sikker udrulning af batterianlæg i Danmark og udlandet.

BESS står for Battery Energy Storage Systems

- og dækker også større stationære batterisystemer der for virksomheder, ejendomme, boligkomplekser eller et helt bykvarter kan lagre strømmen fra vedvarende energi som sol og vind.

- Udbredelsen af BESS-anlæg til for eksempel husholdninger og brugere, der ikke har specialistviden, stiller nye krav til de forskellige aktører som importører, forhandlere, installatører, rådgivningsvirksomheder og slutbrugerne. Det er for eksempel vigtigt at tænke sikkerhed ind helt fra starten – ikke kun for anlægget, men også i forhold til placering og installation i bygningen, siger programleder Lars Overgaard, Teknologisk Institut.

For at understøtte en både smart, effektiv og sikker installation af BESS-anlæg hos danske og udenlandske slutbrugere deltager Teknologisk Institut i tre nye projekter på området.

Alle tre projekter omhandler batterianlæg der er koblet på elnettet, men med meget forskelligt sigte. Det drejer sig om projekterne Benchmark af net-tilsluttede batterianlæg til bygninger; SafeBess og Smile.

SafeBess giver klare regler
Projektet SafeBESS vil udvikle danske anbefalinger til sikker installation og anvendelse af batterianlæg. Målet er at reducere risikoen for ulykker, når anbefalinger for dimensionering, installation og drift følges.

Projektet trækker på erfaringer fra udlandet samt centrale og erfarne danske aktører i arbejdet med danske anbefalinger. Det omfatter bl.a. relevante krav og standarder til anlægget, bygningen, godkendelser, sikker drift og vedligeholdelse samt bortskaffelse.

Der udarbejdes forskellige målrettede guidelines for brugere og fagfolk.

- SafeBESS-projektet er vigtigt, da der i dag ikke findes klare retningslinjer for, hvilken sikkerhed der bør være for et batterianlæg og hvilke krav i øvrigt købere bør stille. Udbredelsen af private batterianlæg udfordrer også professionelle aktører som importører, forhandlere, installatører og rådgivningsvirksomheder og her vil retningslinjer bidrage til større viden om dimensionering og kvalitet, samt større sikkerhed ved installation, drift, vedligeholdelse og i sidste ende bortskaffelse til genbrug,”siger seniorprojektleder Kjeld Nørregaard, Teknologisk Institut.

SafeBess projektet løber ind til september 2018 og er støttet af EUDP.

Partnere i projektet er Lithium Balance, TEKNIQ (installatørernes organisation),
Kenergy og Teknologisk Institut.

De andre projekter

Benchmark af net-tilsluttede batterianlæg til bygninger

Målet med projektet er at udvikle en testmetode, som giver en række nøgle-informationer baseret på objektive tests og specialistvurderinger. På den måde kan købere bedre sammenligne forskellige batterianlæg f.eks. i forhold til effektivitet ved forskellige belastninger, sikkerhed og forventet levetid.

SMILE

Målet er at udvikle, afprøve og demonstrere smart grid teknologier på tre demonstrationsøer Madeira, Orkney og Samsø.

Teknologisk Institut som partner sammenstiller standarder, krav og specifikationer for projektets batterianlæg på de tre øer. 

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109