23948sdkhjf

Bølgeenergibranchen: Som at kæmpe mod vindmøller

Pengemangel er nærmest et vilkår, hvis man ønsker at beskæftige sig med bølgeenergi i Danmark.

En række bølgeenergianlæg er, trods hårde odds, nået der til, hvor der ikke skal meget til for at komme i mål med det første kommercielle anlæg. Men det er svært, især når rammerne ikke helt er til det.

Derfor besluttede Partnerskabet for Bølgekraft i Danmark tidligere på året at skabe lidt opmærksomhed omkring den, ifølge dem, noget oversete teknologi.

Et notat skulle bane vejen til energipolitikernes bord.

- Vi vil bare gerne have bølgeenergi ind på lystavlen hos politikerne, og så håber vi at få foretræde for energiudvalget, sagde Hans A. Pedersen, projektdirektør for vindenergi hos House of Energy og bestyrelsesmedlem i Partnerskabet for Bølgekraft dengang.

Og det lykkedes faktisk for partnerskabet.

15 minutes of fame

… eller i hvert tilfælde 15 minutters foretræde for energiudvalget.

Det var Kim Nielsen, der i sin egenskab af formand for partnerskabet, sammen med Anders Køhler, Floating Power Plant, Per Resen Steenstrup, Resen Waves og Michael Nielsen, Wavepiston, der fik 15 minutter til at overbevise politikerne om, at det her er værd at satse på.

- Mødet forløb positivt, siger Kim Nielsen.

Men, der er altid et men. Og det var der også her.

Anvend de muligheder, der er
Energi, Forsynings- og Klimaminster Lars Christian Lilleholt var ikke selv med til mødet, men en række af partnerskabets spørgsmål, angående bølgeenergien i Danmark, blev efter mødet sendt til ham.

Partnerskabet havde opstillet fem forslag til, hvordan eventuelle rammer for bølgeenergi i Danmark kunne opstilles.

- Offentlig medfinansiering på 70 procent til etablering af demonstrationsanlæg; en genoplivning af Forsk-VE støttemodellen; tidsbegrænsede og produktionsbegrænsede pristillæg (2,50 kr./kWh) til prækommerciel bølgekraft eller langsigtede bevillinger til eksisterende testsites.

Lars Christian Lilleholt forholdt sig til alle fem punkter og skriver i sit svar til partnerskabet:

- Det er min opfattelse, at vi i Danmark har relativt gode rammer for den fortsatte udvikling af bølgekraftkoncepter, og jeg kan kun opfordre branchen til at anvende dem.

Lidt skuffelse at spore
Hos formanden for partnerskabet Kim Nielsen er der lidt skuffelse at spore over svaret.

- Vi efterlyste en politiske vilje og kraft. Det kommer jo så nok til at tage lidt længere tid, end vi havde regnet med. Nu må vi forholde os til ministerens svar. Det er lidt skuffende, men nu må vi sætte os ned og se, hvilken vej vi vil, siger Kim Nielsen.

Mindre diplomatisk er Anders Køhler hos Floating Power Plant.

- Vi har taget den her snak med energigruppen om, hvad gør vi i Danmark. Både Frankrig og England stepper up på det her. Men i Danmark er de ret ligeglade, siger Anders Køhler.

Lider under de dårlige historier
Anders Køhler er heller ikke i tvivl om hvad, der ligger til grund for den manglende politiske opbakning. 

- Vi lider under, at der er så mange projekter der er kuldsejlet. Men der er jo mange gode historier i dag, blandt andet Wavepiston og Weptos, siger han og indrømmer blankt, at han og Floating Power Plant næsten helt har droppet Danmark, når det kommer til støtte.

Det er simpelthen for svært.

- I Skotland har de øget støtten, og også EU har fokus på bølgekraft i forbindelse med Horizon 2020. Selv i USA har de afsat 63 millioner dollars til det til næste år. Det er ved at være noget trist at være den oversete dansker, slutter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11