Australsk millionordre til PowerSense A/S
Udviklingsselskabet skal levere i alt 250.000 sensorer til overvågning af elnettet i Australien, hvor selskabet samtidig åbner sit første udenlandske kontor.
- Vi har nu store investeringer i udvikling for at være med, hvilket betyder, at vi ikke når en positiv bundlinje i år, men et beskedent plus næste år, siger adm. direktør for Powersense, Brian Sørensen, til Børsen.
I 2009 havde PowerSense, som er ejet af DONG Energy, en omsætning på 29,5 mio. kr. og et underskud på 23 mio. kr. før skat.
Sensorer finder fejl på elnettet
PowerSense har udviklet en teknologi til overvågning af fejldetektering af 10kV elnettet ved hjælp af optiske sensorer installeret i transformatorstationerne og på højspændingslinjerne.
- Vi kan se en fejl, 20 millisekunder efter at den er opstået. Det vil sige, at vi allerede er i gang med at udbedre den, når den første elkunde ringer ind for at klage, siger Brian Sørensen.
Teknologien gør det muligt at spore fejl præcist på lang afstand, så man kan grave ned til kablet, der hvor fejlen er, hvormed omkostninger til udskiftning af elkabler og gravearbejde holdes nede. Ligeledes gør sensorerne det muligt at optimere udnyttelsen og forbedre pålideligheden af det eksisterende elnet og dermed undgå omfattende investeringer i ekstrakapacitet.
- Vi kan nedbringe energiselskabernes investeringer i udbygning af deres netværk med op til 70 pct., fordi vi kan udpege meget præcist, hvor et elnet er behæftet med fejl, forklarer Brian Sørensen.
Del af fremtidens elnet
Muligheden for at måle belastningen på elnettet gør også PowerSense's opfindelse til en potentiel vigtig komponent i det intelligente elnet, det såkaldte smart grid.
- Et elnet i dag er ikke dimensioneret til, at en husstand trækker så store mængder strøm, som en elbil kræver for at blive opladet. Derfor er det afgørende, at opladningen finder sted om natten, hvor der er lav belastning af nettet, men i praksis sker det ikke. Folk er bange for, at elbilen ikke er opladet og klar, når de har brug for den, og sætter den til opladning straks de kommer hjem, viser erfaringer fra USA, fortæller Brians Sørensen.
Siden 2006 har Bankinvest siddet med 70 procent af aktierne i Powersense, og der er investeret stort i selskabet. I dag er der egenproduktion i Skive i den tidligere B&O-fabrik, som ejes af Flextronics. Interessen for sensorerne og PowerSense er nu stort fra producenter af udstyr til energibranchen, idet det er muligt at bygges sensorerne ind i for eksempel transformatorer og kabler.