IUG installerer off-grid sol-anlæg i Afrika
SolarElements er her hjemme mest kendt som leverandør af større professionelle solcelleanlæg, primært på nybyggerier i hele Danmark.
Læs også: Kriseramte Better Energy går på jagt efter kapital
Men nu har Vejle-firmaet leveret og installeret komplette individuelle off-grid anlæg til flere sundhedscentre i Kemema-provinsen i Sierra Leone.
- Solceller og ikke mindst off-grid systemer med batteri giver rigtig god mening i Afrika, siger salgschef Per Thomassen fra SolarElements.
Det er den teknisk-humanitære organisation Ingeniører uden grænser (IUG), der har placeret ordren hos SolarElements.
IUG arbejder for at forbedre livsvilkårene for nødstedte og udsatte mennesker i fattige lande. IUG samarbejder med lokale hjælpeorganisationer og danske virksomheder om at sikre lokal forankring, varige løsninger og bæredygtig udvikling.
Behov for elektrificering
Ingeniører uden grænser (IUG) har via et mangeårigt engagement og lokale samarbejdspartnere et enestående indblik i udfordringerne i Kemema-provinsen.
IUG har derfor udpeget et antal landsbyer, der har behov for at få elektrificeret de lokale sundhedscentre, der servicerer store områder med forskellige sundhedsopgaver, ikke mindst fødsler.
Det foregår i dag uden adgang til elektricitet, med petroleumslamper og i enkelte tilfælde dieselgeneratorer.
Plug n’ Play
SolarElements har i samarbejde med IUG og brugerne af sundhedscentrene analyseret behovet på de enkelte sundhedscentre, og har derfra designet størrelsen af solcelleanlæg og batteri-backup.
- Et stærkt dækkende eldistributions-net er simpelthen ikke realistisk i mange områder på det store kontinent. Men adgang til elektricitet er en forudsætning for udvikling, for uddannelse og sundhed, og for etablering af små virksomheder. Med en sol der er gavmild hele året, er det muligt at etablere decentrale systemer, der bringer udvikling ud til alle. Energi er i dag en teknologi og ikke en ressource, nu skal den bare implementeres, siger Per Thomassen.
Læs også: Solcelleforening om kritiserede regler: - Sæt en bagatelgrænse
Med et 100 procent færdigt plug ’n play-system, har sundhedscentrene nu energi til led-lys, ventilatorer, køle-fryseskab til medicin, og autoklaver til sterilisering af redskaber. Sundhedscentrene er således blevet både mere tidssvarende, og langt mere sikre at besøge og arbejde i.
Spreder indsatsen
Projekter, som det i Sierre Leone, er langt fra enkle, men det er helt bestemt den slags projekter, som SolarElements også vil gå efter i fremtiden.
- Det er et spændende marked, og vi har tidligere arbejdet i lignende projekter i Tanzania, hvor vi også selv har deltaget i udførelsen. Men vi har stor respekt for de aktører, der kender de lokale forhold bedre. Derfor vil vi gerne deltage i andre projekter i Afrika, hvis der er en stærk samarbejdspartner. Vi har fokus på at sprede indsatsen fremover, og Afrika er bestemt en af mulighederne slutter Per Thomassen.