23948sdkhjf

EnergyLab Nordhavn blandt nominerede til energipris

Tidligere vindere af prisen er blandt andet Connie Hedegaard, Fiberline Composites og Tulip International.

Energiforum Danmark uddeler hvert år Energi- og Miljøprisen - I år er ingen undtagelse. 

Det er en enig dommerkomite, der nu kan afsløre, hvem de tre nominerede til Energi- og Miljøprisen 2018 er.

De nominerede er Coop, Energylab Nordhavn og Bygningsstyrrelsens projekt ”Aktivering af live bigdata”. De tre kandidater demonstrerer på forskellig vis, hvordan bygninger i fremtiden kan fungere som centrum for den grønne omstilling.

- Vi har lagt vægt på synergi med omverden, fleksibel forsyning og intelligent styring af bygninger, men også på viljen til udvikling og demonstration af nye løsninger, siger formand for Energiforum Danmark Lars Thygesen.

Energylab Nordhavn – et levende storbylaboratorium
EnergyLab Nordhavn er et fyrtårnsprojekt inden for udvikling af smart energi og er drevet af DTU i samarbejde med blandt andet Københavns Kommune, By & Havn, forsyningsselskaberne Hofor og Radius samt en række private virksomheder heriblandt ABB og Danfoss. Projektet er støttet af EUDP.

Aktiviteterne i projektet er koncentreret omkring Københavns Nordhavn, hvor den nye fremspirende bydel bruges som et ”smart” storbylaboratorium. EnergyLab Nordhavn demonstrerer en lang række af de energiteknologier, der i fremtiden bliver nødvendige for at opretholde den høje forsyningssikkerhed i et energisystem primært baseret på fluktuerende vedvarende energi.

- Formålet er at vise, hvordan el- og varmesystemerne, intelligente og energieffektive bygninger og elektrisk transport kan integreres og optimeres. Herved bringes deres fleksibilitet i spil og det samlede energisystem kan baseres på en endnu større andel af vedvarende energi end vi har i dag, siger projektleder Christoffer Greisen om projektet.

De løsninger der i dag udvikles i Nordhavn kan kopieres og anvendes i en lang række byer over alt i verden. Særligt den aktive brug af bygningers varmekapacitet, men også den intelligente kobling af energidata fra boliger og erhvervsbyggeri med data fra fjernvarme og elsystemet, har store perspektiver. Desuden inspirerer løsningerne til at bruge bygningerne mere aktivt i den grønne omstilling og dermed indgå i energisystemet som såkaldte ’prosumers’, der både producerer og forbruger energi.

Coops Energi2020 - fra udskiftning til LED
Coops energiprojekt Energi2020 indeholder fem spor, som kan betegnes som ”første-rullet”, der skal sikre en grundlæggende orden i eget hus.

Intelligent energistyring, retrofit LED-belysning, ISO 50001-certificering af IRMA som den første dagligvarekæde i Danmark hvor de øvrige 4 kæder følger i 2018, køleoptimering af mere end 600 køleanlæg, herunder afdækning af mulighederne for synergi med forsyningsnettet og udvikling og design af nye CTS-løsninger.

- Det her er ikke for syns skyld eller for at kunne skrive pæne rapporter. Direktionen har godkendt investeringer for op mod 300 mio. kr., og business-casen er rigtig, rigtig fornuftig, siger chef for energi og grøn omstilling i Coop, Peter Kjærgaard Svendsen.

Ydermere arbejder Coop med brugerinddragelse og samskabelse, bl.a. i form af en app, som otte ud af ti af Irma-medarbejdere benytter. Appen er et værktøj til at ændre adfærd hos medarbejderne, for eksempel via små videoer med fifs til besparelser uden investeringer, konkurrencer med fede præmier, idékasse, graf med energiforbrug og meget andet. Alt sammen medvirker til at engagere, informere og motivere, så vi i samlet flok kan løfte opgaven med at nedsætte energiforbruget og arbejde struktureret med energi nu og i fremtiden.

Bygningsstyrelsens nye digitale system til energidata
Bygningsstyrelsen har en ambition om at levere hurtigere og bedre energidata til ministerier, styrelser og andre statslige institutioner, hvorfor styrelsen har udviklet en fælles platform med data på bygninger med udgangspunkt i kundernes behov.

Dette er et såkaldt Energimodul, som er en del af et fælles it-system, der dagligt importerer data fra DMI, og timedata fra en lang række af de forsyningsselskaber, der har digitaliseret deres målere. Valide data er afgørende for kortlægning af forbruget, benchmarking samt dokumentation og fastholdelse af energibesparelser.

- Bygningsstyrelsen har lejemål i store dele af landet, og arbejder på, at systemet også skal omfatte de statslige kontorkunder hos private udlejere, så ejerforholdet ikke er afgørende. I bygninger med flere lejer fordeles energien efter det lejebærende areal, ændringer tidsstemples, så data og forbrug er opdaterede, siger teknisk konsulent Bjarne Dalgaard.

Hvem vinder?
Vinderen af Energi- og miljøprisen 2018 afsløres på Energiforum 2018 den 6. marts kl. 15.45 på Hotel Nyborg Strand.

Du har mulighed for at give dommerkomiteen din anbefaling af hvem der skal vinde, ved at gå ind på dette link https://da.surveymonkey.com/r/JZFLQHT og afgive din stemme. Det er gratis og anonymt.

Om Energiforum Danmarks Energi- & Miljøpris

Energi- og Miljøprisen gives til personer/virksomheder, som anerkendelse for at have opnået væsentlige resultater ved målrettet arbejde på energiområdet og som har formået at udbrede kendskabet til resultater og metoder til en videre kreds uden for virksomheden. 

Tidligere modtagere af Energi- og miljøprisen

1984         Aalborg Stiftstidende

1985         Odense Kommune/Århus kommunale skolevæsen

1986         Byggestyrelsen

1987         Rockwool A/S

1988         Rynkeby Foods A/S

1989         Roskilde Amtskommune

1990         Irma

1991         Dronningborg Maskinfabrik

1992         Storstrøms Amtskommune

1993         City Vest Indkøbscenter

1994         Tulip International A/S

1995         Levnedsmiddelkontrollen, København

1996         Carlsberg A/S

1997         Arbejdernes Andelsboligforening, AAB

1998         Albertslund Kommune

1999         Færch Plast A/S

2000         Herning Kommune

2001         TIVOLI A/S

2002         Rosengårdcentret

2003         Aars Kommune

2004         Hedegaard Agro

2005          Vridsløselille Andelsboligforening VA

2006         Fyens Stiftstidende

2007          Skive Kommune

2008          Novo Nordisk

2009         Ernst & Young

2010          Fiberline Composites

2011          Kolding Kommune

2012         Region Sjælland – REEZE-projektet

2013         Jørgen Steen-Nielsen, Information

2014          Connie Hedegaard, Klimakommissær

2015          Coloplast

2016          Espergærde Gymnasium og HF

2017          Københavns Lufthavne A/S

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097