Søkabel til Bornholm er genetableret
- Det har været en intens periode, hvor samarbejdet med de implicerede leverandører er gået stærkt, og har fungeret rigtig godt, samtidigt med at vi har haft vejret med os, siger Per Lundby Andersen, der er projektleder i Energinet.
Under arbejdet blev der observeret nogle ”skrammer” på kablet, der er idriftsat i 1980. Energinet vil nu arbejde videre med at afklare, hvilken risiko det udgør.
Det skriver Energinet på sin hjemmeside.
I 2011 sejlede en skib kablet i stykker, og her var udetiden 47 dage. Det er ikke usædvanligt at der går så længe, før en forbindelse som den mellem Bornholm og Sverige kan blive genetableret, og derfor er Per Lyngbo Sørensen også glad for den hurtige reparation denne gang:
- Leverandører og kollegerne er virkelig gået til den og kan med rette være stolte af, at det er lykkedes på rekordtid at genetablere forbindelsen, siger Per Lundby Andersen.
Nedspuling af kabler undersøges stadig
Energinet har tidligere undersøgt muligheden for at spule kablerne mellem Bornholm og Sverige ned i søbunden for at beskytte dem yderligere mod lignende fejl i fremtiden. I den danske del af Østersøen har det dog vist sig at blive alt for dyrt på grund af bundforholdene. Udgifterne oversteg langt den risiko der er ved at kablet bliver ødelagt.
Til gengæld undersøger Energinet stadig, om det er muligt at nedspule kablet i den svenske del af farvandet. Det er her de fleste uheld på kablet er sket.
Undersøgelserne er ikke afsluttet – der arbejdes med at opnå tilladelse til nedspuling ved de svenske myndigheder – og der er derfor heller ikke taget stilling til, om projektet eventuelt skal gennemføres.
Hvad der er den præcise årsag til beskadigelse, der skete lillejuleaftensdag, arbejder Energinet stadig med at finde ud af.