23948sdkhjf

Trump sender klimarådgiver til Esbjerg for at lære om vind

Amerikanerne er nysgerrige på, hvordan grøn energi kan veksles til arbejdspladser.

Hvis der skal vind i vingerne for en amerikansk klimaomstilling, så kan en del af erfaringerne hentes direkte fra Esbjerg.

Onsdag havde den amerikanske præsident Donald Trump sendt sin klimarådgiver Vincent DeVito til den danske havneby for at se, at grøn omstilling faktisk kan give arbejdspladser og et skub til økonomien.

Det skriver DR P4 Syd og Esbjerg.

Dagens vært var Esbjergs Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen.

- Han var meget imponeret. Jeg gav ham historien om byens udvikling fra fiskeby til verdens førende havn for udskiftning af vindmøller, fortæller han.

Ja til arbejdspladser
Grøn omstilling har ellers været en svær sag at få den amerikanske præsident til at prioritere.

Præsidenten har afvist at være med i klimaaftalen fra Paris, og tirsdag aften underskrev han et dekret om at tilbagerulle centrale dele af sin forgænger Barack Obamas klimalovgivning - til fordel for kulindustrien.

Men fredag i sidste uge var der optimisme hos danske vind-virksomheder. Der sagde den amerikanske regering, at ansøgningsprocessen for udvikling af havvindmølleparker i USA skulle være mere fleksibel.

Og den ændring kan blive central for danske virksomheder. Det var også fokus på havnen i Esbjerg, hvor de de lokale virksomheder og byens borgmester forstod at finde de argumenter, der gik rent ind hos klimarådgiveren.

- Han ville rigtig gerne lære af vores erfaringer. Hvad har det betydet for byen og området. Og så var han især interesseret i, om det rent faktisk havde skabt arbejdspladser. Det var meget i fokus, oplevede borgmesteren.

Vincent DeVito var i Danmark for at mødes med Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og for se nogle af de danske virksomheder, der er førende på klimaområdet, bland andet Vestas, Ørsted og værftet i Lindø. 

I oktober 2017 underskrev den amerikanske indenrigsminister Ryan Zinke en samarbejdsaftale om havvind. Samtidig sagde den amerikanske regering, at man overvejer at investere 400 milliarder dollar i havvindenergi frem mod 2050.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094