Havmølleparker skaber travlhed hos Vattenfall
Mens to gigantiske betonfundamenter med overgangsstykker i stål til transformatorstationerne til Kriegers Flak fragtes til Danmark til Belgien, arbejder Vattenfall på højtryk med en række delopgaver i forbindelse med gennemførelsen af såvel Krigers Flak som de to kystnære havmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord på den jyske vestkyst.
- Et af vores vigtigste fokusområder lige nu er installation og idriftsættelse af en 33kV kobling, mellemspændings-kabler og SCADA-udstyr til overvågning, styring og data-opsamling samt telekommunikationen på de to transformerstationer på henholdsvis 200MW og 400MW, siger teknisk projektchef for alle tre havmølleparker hos Vattenfall, Daniel Lorenz.
Udbud af monopæle
2018 bliver som udgangspunkt et travlt år for Vattenfall.
- Vi har lige gennemført en geoteknisk og geofysisk undersøgelse af området på Kriegers Flak. Desuden udbyder vi fremstillingen og installationen af monopæle og overgangsstykker (TP) i licitation, og det samme gør vi med 33 kV kablerne og installationen af vindmøllerne, siger Daniel Lorenz.
Licitationen gælder ikke kun Kriegers Flak men også Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.
Begge opgaver er netop sendt i udbud.
Slag-i-slag
Når 2018 bliver til 2019 vil der stå produktion af monopæle, overgangsstykker og 33 kV-kabler på tapetet. Ligesom der skal lægges filterlag ud på havbunden, hvor møllerne skal stå. Filterlaget skal beskytte mod erosion af havbunden omkring fundamenterne.
Først i 2020 kan placeringen af fundamenterne begynde. Derefter sættes overgangsstykkerne på og der udlægges 33kV kabler på havbunden mellem møllerne og transformerstationerne.
I 2021 indleder man slutspurten. Vindmøllerne installeres, sættes i drift fortløbende, og inden året er omme, er Danmarks største havmøllepark oppe på fuld produktion.
Fakta Siemens Gamesa skal levere 113 af sine 8 MW møller – 72 til Kriegers Flak og 41 møller til Vesterhav Syd og Vesterhav. Når de tre parker er færdige, vil de samlet set have en kapacitet på 1 GW. Parkerne vil kunne levere strøm til rundt regnet 1 million danske hjem. |
Artiklen er en del af temaet Kriegers Flak.