23948sdkhjf

Stort potentiale i dansk solenergi

Danmark har samme solenergi til rådighed som mange centraleuropæiske lande. Det slår tal fra global meteorologisk database fast.
Overskyet og trist vejr er ingen hindring for, at solenergi kan udnyttes i Danmark. Trods gråt vejr og få soltimer er den gennemsnitlige solindstråling større i Danmark end f.eks. Paris.

Potentialet for at udnytte solens stråler til at producere varme og el er derfor ikke til at tage fejl af, slår ekspert fast.

Installationer er rentable
Flere steder installeres store solfangeranlæg, som bruges til at producere fjernvarme. Ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Henrik Lund er det, at sådanne anlæg bygges, et bevis for deres rentabilitet.

Solceller til strøm kan i dag udnytte 10-15 procent af indstrålingen, mens solfangerne til varme ligger noget højere med en udnyttelsesprocent på 30-50 procent. Tilgængelig solenergi i Danmark er dermed på niveau med Centraleuropa. I vurderingen af solenergi skal der endvidere indtænkes afsætningen af den producerede varme og strøm.

- Man skal jo også huske på, at der både skal være sol og brug for den varme, solen producerer. Det er nemt at producere solvarme i Sahara, men det er nok lidt vanskeligt at komme af med det. I den sammenhæng ligger Danmark ganske lunt, siger Henrik Lund til Politiken.

Geografi giver bedre indstråling
Ifølge Meteonorm, en global meteorologisk database, ligger den gennemsnitlige solindstråling på et hus med 45 graders hældning, hvilket er normen, på 1,189 kWh. Til sammenligning er det 1,131 kWh i Paris, mens der i Malaga er solindstråling på hele 2,017 k Wh.

Forklaringen: Danmarks geografiske placering gør, at solen rammer solpaneler installeret på danske hustage med en 45 graders hældning end mange andre steder i Europa.

- Solen står jo mere skråt heroppe. Og jo mere en flade på et solpanel hælder, des mere sol kommer der relativt ved høje breddegrader i forhold til lave breddegrader, forklarer Jan Erik Nielsen, ingeniør i PlanEnergi og bestyrelsesmedlem i Dansk Solvarme Forening.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109