23948sdkhjf

Lad gassen styrke den grønne omstilling

Friske anbefalinger fra Grøn Gas Danmark italesætter behovet for at gå systematisk til værks, når gassens og ikke mindst gassystemets rolle i de kommende års grønne omstilling skal slås fast med største tydelighed.

Ifølge Grøn Gas Danmark er det ”helt sort at overse potentialet i den grønne gas”. En betragtning, vi deler i Dansk Gasteknisk Center (DGC), og vi hilser derfor de fire meget konkrete anbefalinger velkommen.

I DGC beskæftiger vi os, som videncenter og specialiseret rådgiver, dagligt med udvikling og demonstration af teknologier inden for grøn gas. Vi ved derfor, at gassen kan spille en afgørende rolle i udviklingen af et energisystem, der er uafhængigt af fossil energi. I tråd med Grøn Gas Danmarks anbefaling nummer 2# ’Skab job og eksportudvikling gennem forskning i og produktion af grøn gas’ er vi hos DGC heller ikke i tvivl om, at vejen frem er et sammenhængende energisystem, hvor vi på den bedst mulige måde integrerer grøn gas. Gassystemet kan jo netop bidrage med den fleksibilitet og stabilitet, der skal til. Det er derfor helt oplagt at tænke biogassen ind. Også Power-to-gas-anlæg, hvor strøm fra vindmøller og sol bliver omdannet til lagerbar metan, vil fremover få en væsentlig betydning.

Et andet skridt i den rigtige retning er en målrettet indsats for at gøre biogassen og de andre grønne gasser billigere. Det kan, som Grøn Gas Danmark påpeger, ske ved at arbejde på en bedre udnyttelse af den biomasse, vi anvender. Det vil føre til en øget produktion af biogas på samme mængde biomasse. Det er også oplagt systematisk at analysere den samlede omdannelsesproces fra biomasse til bionaturgas for at identificere elementer, der kan optimeres, både på kort og langt sigt.

For at komme i mål og sikre gassen den plads i den grønne omstilling, som vi mener, den er selvskrevet til, er det naturligvis nødvendigt, at de overordnede rammer er på plads. Samtidig er det vigtigt med et bredt samarbejde i sektoren bestående af skarpe hjerner, anlægsejere med driftserfaring og andre aktører – både nationalt og på tværs af grænser. Uden for Danmarks grænser er det eksempelvis vores kollegaer i Tyskland og Frankrig, vi bør rette fokus mod. De har en viden og knowhow, som vi kan drage nytte af herhjemme. For når nu vi i Danmark har investeret 55 mia. kr. i et veludbygget gasnet, der har en levetid på mindst 50 år endnu, og det samtidig er realistisk, at 100 % af gassen i gasnettet i 2035 kan være grøn, så er det eneste rigtige at støtte op om den forskning, udvikling og demonstration, der skal sikre, at gassens mange muligheder kommer i spil i den grønne omstilling.

Grøn Gas Danmarks fire overordnede anbefalinger

1# Vedtag en national ambition, der erstatter naturgas med grøn gas

2# Skab job og eksportudvikling gennem forskning i og produktion af grøn gas

3# Brug den grønne gas til at reducere transportens emissioner

4# Styrk helhedstænkningen og samfundsøkonomien i opvarmningen

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094