23948sdkhjf

Ministeren vil droppe tilslutningspligten til fjernvarmen

Den begrænser det frie valg

- Det er regeringens hensigt på området omkring tilslutnings- og forblivelsespligten, at forbrugerne skal have frie valgmuligheder mellem kollektive og individuelle opvarmningsløsninger, så det bliver muligt for den enkelte forbruger selv at vælge en opvarmningsform, der passer dem og deres præferencer.

Det fremgår af to svar til Energi-, forsynings- og klima-udvalget, der på vegne af KTC, har bedt Lars Christian Lilleholt gøre rede for sin holdning til både tilslutningspligten og forblivelsespligten i fjernvarmesektoren.

Kommunerne er i dag varmeplanmyndighed og kan i dag pålægge forbrugerne at være tilsluttet samt forblive tilsluttet det kollektive varmeforsyningsnet.

Men det ønsker Lars Christian Lilleholt altså at lave om på.

Fortsat et værktøj
Faggruppen for Klima, Energi & Ressourcer (KER), forslår i sin henvendelse på vegne af KTC, at tilslutningspligten og forblivelsespligten fortsat skal være et værktøj, som kommuner kan anvende, såfremt det sker for at fremme en grøn omstilling af energisystemet.

Samtidig foreslås det at kommunerne, når der ikke meddeles tilslutningspligt og forblivelsespligt, kan stille krav til, at det alternative produkt er mindst lige så klimavenligt, og bidrager til integration af fluktuerende energikilder i energiforsyningen, som det kollektive system.

- Jeg er optaget af, hvilke muligheder forbrugerne har for selv at vælge mellem kollektive eller individuelle opvarmningsløsninger, skriver Lars Christian Lilleholt i sit svar til de involverede parter. 

- Jeg deler derfor ikke KER’s synspunkt om, at tilslutningspligt og forblivelsespligt forsat skal være gældende ude i kommunerne, eller at der skal være mulighed for at stille krav til opvarmningsløsningens klimavenlighed samt grad af samspil til energisystemet, idet forslaget begrænser både værkernes og forbrugernes frie valg, heller ikke selvom formålet alene skulle være at fremme den grønne omstilling.

Ministeren ønsker i stedet en omkostningseffektiv grøn omstilling via afgifter og tilskud, som dermed giver både selskaber og forbrugere de rette incitamenter til at vælge grønne løsninger, når det er selskabsøkonomisk og forbrugerøkonomisk fordelagtigt.

Forsyning for fremtiden
Regeringen har i sin forsyningsstrategi Forsyning for fremtiden fra 2016 blandt andet foreslået at ophæve muligheden for fremadrettet at pålægge tilslutningspligten for eksisterende byggeri, så forbrugerne selv kan vælge opvarmningsform.

Derudover vil regeringen undersøge nærmere, om tilslutningspligt for nybyggeri og byggeri med tilslutningspligt kan afskaffes.

I forbindelse med at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier i juni 2017 indgik aftale om ny økonomisk regulering af fjernvarmesektoren, blev det besluttet at analysere muligheder og konsekvenser ved at ophæve muligheden for at pålægge tilslutningspligt fremadrettet, samt at ophæve den eksisterende tilslutnings- og forblivelsespligt. 

Dansk Fjernvarme om sagen
Hos Dansk Fjernvarme er der glæde at spore over, at der nu skal en undersøgelse i gang.

- Jeg glæder mig over, at ministeren og en bred forligskreds har valgt at tilslutningspligten og forblivelsespligten skal undersøges, inden der træffes beslutninger, som ingen i dag kan overskue konsekvenserne af, siger Rune Moesgaard, Politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Han maner dog også til ro og besindighed.

- Den planlægningsopgave som kommunerne har i dag, har været medvirkende til, at vi har et af verdens bedste energisystemer og for fjernvarmens vedkommende, at vi har kunnet reducere prisen med 13 procent de seneste 3 år, ledt an i den grønne omstilling og fastholdt en tårnhøj forsyningssikkerhed. Det synes jeg man bør overveje grundigt, inden man blot fejer det af bordet, siger han.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.973