23948sdkhjf

Organisationer roser socialdemokratisk energiudspil

Torsdag fremlagde Socialdemokratiet et nyt klima- og energiudspil under overskriften ”Danmark skal igen være en grøn stormagt – en klima- og miljøpolitik, der samler Danmark”.

Forslaget indebærer blandt andet, at der skal oprettes en ny milliardfond for bæredygtig energi, flere elbiler og byggeri af tre store havmølleparker.

Og forslaget høster generelt roser hele vejen rundt.

Hos Dansk Energi ser man udspillet som et tegn på, at der kan landes en hurtig energiaftale.

– Vi ser mange gode ting i Socialdemokratiets udspil. Det gælder særligt flere midler til energiforskning, en klar plan for mere havvind, og ambitionen om at sætte mere el til transporten og varmen via lavere elafgifter. Det er alle gode skridt på vejen mod et grønnere Danmark, siger Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi, der også roser Socialdemokratiet for at ville give flere penge til forskning.

Mere hav- og landvind
Hos brancheforeningen Vindmølleindustrien glæder man sig naturligt nok over, at der er lagt op til yderligere investeringer i havmølleparker og i yderligere landvind.

- Socialdemokratiets forslag betyder, at Danmark kan fastholde tempoet i omstilling til grøn energi, herunder ikke mindst med billige hav- og landmølleparker. Samtidig får danske virksomheder og investorer i grøn energi den helt nødvendige investeringssikkerhed, der er afgørende for at fastholde danske grønne arbejdspladser og eksport, siger Martin Risum Bøndergaard, politik og analysechef i Vindmølleindustrien.

Også han roser Socialdemokratiet for at ville give flere penge til forskning.

Comeback til energispareordning
Hos installatørernes brancheorganisation Tekniq hæfter administrerende direktør Niels Jørgen Hansen sig ved, at Socialdemokraterne vil indføre en ny energispareordning, der skal indføre krav om, at offentlige bygninger skal spare på energien.

- Dansk energipolitik har indtil nu gået på to ben. Vi har med andre ord både fokuseret på udbygningen af den vedvarende energi og på at nedbringe energiforbruget. Det har været afgørende for den grønne omstilling. Derfor er det helt rigtigt prioriteret, at Socialdemokratiet ønsker en ny energispareordning, som giver et økonomisk incitament til af effektivisere energiforbruget, siger Niels Jørgen Hansen.

Efterlyser højere ambitioner
Hos miljøorganisationen Greenpeace roser klima- og energipolitisk rådgiver Tarjei Haaland, Socialdemokratiet for at være mere ambitiøs i sit udspil end Regeringen, når det drejer sig om at nå klimamålene i Paris-aftalen. Det er dog ikke nok, pointerer han.

- Med målet om at gøre Danmark fossilfrit i 2045 har Socialdemokratiet markeret, at regeringens mål om først at nå dertil i 2050 er for sent. Danmark begynder at sakke bagud på klimapolitikken i Europa. Hvis Danmark virkelig vil være med på holdet af progressive europæiske lande, bør vi være forsynet af 100 procent vedvarende energi senest i 2040, siger Tarjei Haaland. Han er glad for, at Socialdemokratiet vil udbygge vindmøllekapaciteten, men efterlyser mere ambitiøse delmål for brugen af vedvarende energi end de 55 procent, som Socialdemokratiet vil have i 2030.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078