Studerende skal lave energi med bølger
Energibranchen får frisk inspiration og udvalgte unge fra gymnasier i Sydjylland får en våd oplevelse for livet, når måneders forberedelser kulminerer i en intensiv døgnlang camp om bølgeenergi i Esbjerg.
Arrangementet indgår i det EU-støttede projekt ”Energi på havet” med videncenter Offshore Center Danmark som overordnet koordinator. Det er blevet muligt via samarbejde med Rybners Gymnasium i Esbjerg og bred opbakning fra virksomheder og interesseorganisationer på energiområdet. I løbet af campen får unge fra gymnasier i Esbjerg, Ribe, Varde, Vejen og Grindsted derfor både hjælp fra bølgeenergi-branchens fagfolk og lærere fra universitetet og gymnasierne.
- For unge Georg Gearløs’er og andre med hang til teknik er denne camp en fantastisk mulighed for at opleve og eksperimentere med bølgeenergi. Og hvem ved, måske kan deltagerne på campen komme med bud på nye løsninger inden for bølgekraft. Vi håber i hvert fald på nogle kreative dage for unge, som interesserer sig for teknik og ingeniørkunst. Et af campens formål er netop at give deltagerne lyst til at studere videre på energiområdet, siger projektkoordinator Tove Morell fra Aalborg Universitet Esbjerg.
Danmark er førende
Bølgeenergi er fortsat på udviklingsstadiet, men Danmark er blandt de førende lande i verden inden for udvikling af bølgeenergianlæg. Aalborg Universitets særlige forskningsgruppe for bølgeenergi har gennem flere år forsket i udnyttelse af bølgeenergi, hvor anlæg placeret på havet omsætter bølgernes energi til elektricitet. Forskerne har udført flere modelforsøg, som er overført til et testanlæg ved Hanstholm. Det er blandt andet disse og en række nye forsøg, som deltagerne på campen kan opleve.
Opfinder Niels Arpe Hansen fra Wave Star er blandt campens ivrige støtter, fordi han ser et fremtidigt behov for de unges indsats.
- Der er allerede i dag et velfungerende bølgekraftanlæg installeret ved Hanstholm, og vi håber på inden for kort tid, at der er købere til de første kommercielle anlæg. Men der er fortsat behov for forskning på området inden for bølgekraft, ligesom vi ved fra havvindmølle-teknologi, at anlæggene bliver større og større med tiden. Derfor er det vigtigt at komme i dialog med unge, som vil uddanne sig inden for offshore teknologi som eksempelvis bølgekraft, forklarer Niels Arpe.