23948sdkhjf

Glødepærer koster danskerne dyrt

Forbrugere og virksomheder bruger stadig glødepærer, selvom de koster dyrt og har været forbudt af producere siden 2012

Mere end hver tredje dansker har stadig glødepærer i hjemmet, selvom produktionen blev forbudt af EU for seks år siden.

Men det koster dyrt at holde fast i glødepæren fremfor at skifte til LED-lys, viser en ny undersøgelse ifølge Seas-NVE.

En familie kan uden videre hente en besparelse på 500 kr. om året, hvis de har blot fire glødepærer hængende i hjemmet og udskifter dem med LED.

Og på landsplan kan der spares hele 250 mio. kr., hvis alle små og mellemstore forretninger skifter til LED, viser en beregning fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

- Mange danskere går hvert år glip af store besparelser, fordi de insisterer på at beholde glødepærerne. Skifter man glødepærerne ud med LED, kan man reducere sit energiforbrug på lys med hele 80 procent, og samtidig går der 10 gange så lang tid mellem, man skal skifte pæren, siger salgsingeniør hos Seas-NVE, Christian Holt Jørgensen.

Glem glødepæren
Flere har glødepærer liggende derhjemme, som de gerne vil bruge op, inden de skifter til LED-pærer. Men det er ikke nødvendigvis nogen god ide, forklarer Christian Holt Jørgensen.

- Nogen synes måske per instinkt, at det er forkert at købe en LED-pære, hvis man allerede har en glødepære i lampen eller i skabet. Men hvis man ser på regnestykket, så er prisen for en ny LED markant lavere end prisen for at have sin allerede indkøbte glødepære tændt, siger han.

En typisk LED-pære kan give lys i 10.000 timer. Det svarer til godt otte års lys for en lampe, der er tændt 3,5 timer om dagen. Til sammenligning giver en glødepære kun lys i op til 1.000 timer, og man skal derfor købe og skifte en glødepære ti gange så ofte.

Analysen baserer sig på 2.020 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds' Danmarkspanel i perioden 30. november til 9. december 2017.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094