23948sdkhjf

E.On vil hente biogas- og kredsløbskoncept til Danmark

One-stop for alle affaldstyper – og intet går til spilde. Alt bliver genanvendt

40 kilometer fra Stockholm ligger et af Europas mest avancerede biogasanlæg, Högbytorp.

Anlægget modtager forpakket affald fra fødevareindustrien, park- og haveaffald, kaffegrums, æbleskræller og andet husholdningsaffald, som bliver omdannet til biogas, biogødning og kompost.

Biogas- og kredsløbsanlægget Högbytorp indgår i en større cirkulær energiproduktion, hvor alle restprodukter omdannes til forskellige grønne energiformer.

Biogasanlægget er netop blevet indviet, og når hele kredsløbsanlægget i 2020 står færdigt, vil det også bestå af et kraftvarmeværk, en biogastankstation og et varmenet, der fører varmen ud til husholdninger.

Alt bliver genanvendt
Ideen med Högbytorp er at omdanne affald fra husstande, kommunale institutioner, fødevareproduktion og industri som ingen alternativ anvendelse har, til grøn energi og biogødning.

Træ og plastik, der ikke kan anvendes til biogasproduktion, bliver anvendt i kraftvarmeproduktion, og overskudsvarmen fra kraftvarmeproduktion bliver ført tilbage til biogasproduktionen.

- Vi skal blive bedre til at gentænke måden, vi håndterer affald på. Ideelt set findes der slet ikke affald i fremtiden. Alt bliver genanvendt. Det er den målsætning, vi har sat for os selv i Högbytorp, hvor alle restprodukter enten bliver til grøn varme, strøm, gas eller til gødning. Med dette anlæg sætter vi nye standarder for, hvor effektivt man kan omdanne rester til ressourcer, forklarer Michael Dalby, ansvarlig for Lifecycle Solutions i E.On Danmark.

Kredsløbsanlægget Högbytorp, der koster 1,9 mia. kroner at anlægge, vil recirkulere samtlige energistrømme. Overskudsvarmen fra kraftvarmeværket bliver anvendt til at opgradere biogassen, som blandt andet forsyner biogastankstationen ved anlægget og bruges i transporten som et mere klimavenligt brændsel. Restproduktet – biogødningen – genanvendes i landbruget, haver og gartnerier og det affald, som ikke kan genanvendes, bliver sendt til afbrænding på kraftvarmeværket, som så producerer fossilfri varme og strøm. Strømmen ryger ud på elnettet, og varmen forsyner omkringliggende husstande, kommuner og industri.

På den måde er der intet, der går til spilde.

Et nordisk flagskibsanlæg
Kredsløbsanlægget Högbytorps har den egenskab, at det er et one-stop for alle typer af affald, som bliver omdannet til grøn energi. Högbytorp er dog stadig et af de eneste kredsløbsanlæg i Norden. E. On vil dog gerne bringe Högbytorp til Danmark.

- Vi ser stort potentiale i at bringe erfaringer fra Högbytorp med til Danmark, hvor vi har nogle af landets største og mest effektive biogasanlæg. Synergieffekterne ved biogasproduktion og kraftvarme er store og det giver derfor kun mening at ændre den måde, vi gør tingene på herhjemme og tænke genanvendelse af affald på ny. Det kræver mod, nye stærke partnerskaber og klare politiske målsætninger, siger Michael Dalby.

Når hele anlægget står færdig i begyndelsen af 2020, vil det producere 425 GWh fjernvarme, 165 GWh strøm, 60 GWh biogas og 60.000 tons biogødning.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127