23948sdkhjf

Taskforce skal bane vej for overskudsvarmen fra datacentrene

Der skal opstilles løsningsmodeller for samspillet mellem fjernvarme, varmepumper og datacentrene

Flere og flere datacentre finder vej til Danmark og det er forbundet med en hel del prestige og omtale, når tech-giganter som Apple, Google og Facebook melder deres ankomst.

Rækken af nye datacentre betyder imidlertid også, at det danske elforbrug ventes at stige – faktisk med hele 17 procent. Alligevel behøver datacentrene ikke blive et dansk energiproblem, de kan tværtimod blive en del af en samlet grøn løsning.

De mange servere kaster nemlig så megen varme fra sig, at op imod 200.000 husstande kan få dækket deres fjernvarmebehov via ren overskudsvarme. Før det kan ske, skal en række forhindringer overvindes. Derfor anbefaler en ekspertgruppe nu, at Christiansborg-politikerne sætter en task-force i sving med at se på sagen.

- Der er store muligheder forbundet med at der kommer nye datacentre til Danmark. Desværre mangler branchen fortsat rammerne til at kunne træffe de nødvendige investeringer, der sikrer at overskudsvarmen ikke går til spilde. Der er brug for, at myndighederne går sammen med branchen i en task-force som målrettet arbejder på at finde løsninger, fortæller projektchef Jørgen Risom fra DFP, Dansk Fjernvarmes Projektselskab, på vegne af ekspertgruppen.

Eksperter samlet på camp
Forslaget om en task-force er et af de konkrete resultater, en række eksperter er kommet frem til på Varmepumpecamp 2018, som over to dage har arbejdet med anbefalinger til at skabe et markedsgennembrud for store varmepumper i fjernvarmen. 

Bag anbefalingen om en task-force står så stærke kræfter som Datacenterindustrien, Invest in Denmark, Cowi, Fjernvarme Fyn, SE og DFP.

- Målet med en task-force skal efter vores mening være, at repræsentanter fra myndigheder og branchen indenfor seks måneder samler facts om og skaber overblik over de barrierer, der står i vejen for en større udnyttelse af overskudsvarmen. Task-forcen skal desuden komme med løsningsmodeller som rummer mulige forretningsmodeller og en mobiliseringsplan for at rulle løsningerne ud, blandt andet i form af brancheaftaler, fortæller Jørgen Risom.

Ekspertgruppen foreslår, at task-forcen finansieres af puljen til fremme af overskudsvarme, der er en del af den nye energiaftale, der blev offentliggjort den 29. juni 2018. 

- Hvis vi kan rydde forhindringerne af vejen, så kan samspillet mellem datacentre, varmepumper og fjernvarme blive en gevinst for datacentrenes grønne profil, bidrage til at tiltrække flere datacentre og styrke sammenhængskraften i det danske energisystem. Alt sammen som en del af fremtidens grønne helhedsløsning i den danske energisektor, siger Jørgen Risom.

Fakta

Varmepumpecampen er arrangeret af tænketanken Grøn Energi i samarbejde med PlanEnergi og DFP. 

På campen har deltagerne arbejdet med seks konkrete problemstillinger, hvoraf datacentre er en af dem. De andre er myndighedsbehandling, havvand som varmekilde, fjernvarmens rolle i den grønne omstilling, synergi mellem fjernvarme og virksomheder samt varmepumper i store byer. 

Anbefalingerne fra arbejdet afleveres senere til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), og håbet er, at de kan indgå i regeringens kommende klimaaftale. 

Ekspertgruppen, der på campen arbejdede med problemstillingen om datacentre, består af:

  • Jørgen Risom, Projektchef hos DFP – Dansk Fjernvarmess Projektselskab.
  • Henrik Hansen, direktør for Datacenter Industrien.
  • Jan Hindsbo, afdelingschef for Teknisk Operation i CTR.
  • Kim Schultz, Special Advisor (Cleantech), Invest in Denmark.
  • Kim Winther, forretningsudviklingschef hos Fjernvarme Fyn.
  • Niels Johannesen, forhenværende kommunaldirektør Aabenraa Kommune.
  • Ole Damm, projektleder SE.
  • Torben Hermansen, Markedschef hos COWI.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125