23948sdkhjf

Så kom håndsrækningen til grundbeløbsværkerne

Der er dog stadig en række uafklarede spørgsmål

For at fremme varmepumper besluttede et enigt Folketing med energiaftalen at lempe elvarmeafgiften, så varmepumper bliver billigere og mere konkurrencedygtige. Nu følges aftalen op med beslutningen om at ophæve brændselsbindingen til naturgas og kraftvarmekravet i de mindre områder. 

Med de nye vilkår er der skabt bedre mulighed for at erstatte naturgas med vedvarende energikilder – særligt varmepumper - i de mindre fjernvarmeområder. På den måde får de mindre decentrale naturgasfyrede værker bedre rammer for at håndtere grundbeløbets ophør. 

- Jeg er glad for, at det er lykkedes et meget bredt flertal i Folketinget at blive enige om model, der giver fjernvarmeselskaberne værktøjerne til både at foretage en nødvendig grøn omstilling, og samtidig giver selskaberne den fornødne fleksibilitet til at foretage investeringer, der på lang sigt kan imødekomme de udfordringer fjernvarmeselskaberne får, når grundbeløbet ophører den 1. januar 2019, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Fremstrakt hånd – men en postgang for sent
Aftalen bliver budt velkommen af Dansk Fjernvarme, der dog kan alligevel ikke kan afvise prisstigninger på kort sigt.

- Man skal huske på, at selv om selskaberne får mulighed for at omstille fra den fossile kraftvarmeproduktion, så har mange af selskaberne allerede investeret i nye anlæg, som de vil skulle afskrive på over en årrække endnu, siger Kim Mortensen og fortsætter:

- Selvom fjernvarmeselskaberne over de seneste fire år har reduceret prisen på fjernvarme med 14,2 procent, så betyder politikernes sendrægtighed desværre, at det kan blive nødvendigt for en række selskaber at sætte priserne op til næste år.

Fortsat uklarhed for fjernvarmeselskaberne
Aftalen betyder også, at værker, der ønsker at investere i rene biomasseprojekter, skal i en midlertidig periode påvise en besparelse for varmekunderne på 1.500 kr. inkl. moms i forhold til det næstbilligste alternativ.

Det skal understøtte omstillingen til elbaseret varme – og at værkerne kun omstiller til biomasse, hvor det er nødvendigt for at understøtte grundbeløbets ophør. Værkerne kan dog frit supplere varmepumpen med biomasse, så længe, at varmepumpen er størst.

Det giver en række uafklarede spørgsmål for de berørte selskaber, herunder om de selskaber, der allerede opvarmer boligerne med bæredygtig og lokal biomasse, kan få lov at levetidsforlænge og reparere på deres anlæg uden også at skulle investere store summer i en ny eldrevet varmepumpe.

- For de mange selskaber, der i dag alene fyrer med bæredygtig biomasse, står det ikke lysende klart, om de kan blive ved med det eller om den biomasseforskrækkelse, der har indtruffet på Christiansborg, også betyder, at de skal skrotte deres anlæg for at investere i varmepumper. Det skylder politikerne svar på, så ikke de mange varmekunder og deres selskaber ender i et nyt dødvande, hvor de ikke ved, hvilke regler og rammer, der gælder, siger Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme havde helst set, at politikerne på Christiansborg nøjedes med at interessere sig for de overordnede rammebetingelser for energisektoren og ikke havde den trang til detailstyring, som den nye aftale er udtryk for.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.168